Back to blog

Steun het initiatief van Immunowell om immuunziekten op een duurzame manier te voorkomen en mogelijk te verhelpen.

3 maart 2015 in Initiatieven

Er zijn vele ziekten, waaronder immuun ziekten,  waar de medische wetenschap geen goed antwoord op heeft. Het is vaak onbekend wat deze ziekten veroorzaakt en de patiënt wordt volgestopt met medicijnen die de verschijnselen onderdrukken, maar de oorzaak niet wegnemen. De bijwerkingen zijn ook vaak niet zo best. Dus als patiënt is het kiezen uit meer kwaden. Vaak zijn het chronische ziekten die het toekomstperspectief van de patiënt erg onzeker maken.

Om hier iets aan te doen is stichting Immunowell opgericht. Ik steun dit initiatief van harte omdat hier eindelijk de krachten gebundeld worden om vanuit meerdere disciplines op zoek te gaan naar de oorzaak van deze chronische ziekten.

Ik heb het crowdfundproject gesteund: http://www.dreamordonate.nl/1492-who-you-gonna-call

Een animatiefilm over het immuunsysteem die IEDEREEN kan begrijpen. Waarom? Vanuit de wetenschap weten we al veel over het immuunsysteem. Tegelijk weten we het antwoord niet op vragen als: Waardoor ontstaan immuunziekten? Hoe kunnen we ze genezen? Hoe houd je je immuunsysteem gezond?

Dit zijn belangrijke vragen voor mensen met een immuunziekte. Stichting Immunowell en de inmiddels bijna 40 deelnemers zijn bezig met het opzetten van innovatief onderzoek naar deze vragen.
immunowell

Wij denken dat een complex onderwerp zoals het immuunsysteem beter begrepen kan worden, wanneer je er van verschillende kanten naar kijkt. Daarom zijn naast immunologen ook patiënten en mensen uit andere wetenschappelijke disciplines en holistische benaderingen actief betrokken bij het ontwikkelen van onderzoek.

Met al die verschillende invalshoeken moeten we echter wel zorgen dat we elkaar begrijpen en dezelfde ‘taal’ gaan spreken. Het immuunsysteem is tenslotte een complex onderwerp.

Daarom willen we een animatiefilm maken over het immuunsysteem, die echt iedereen kan begrijpen. En die het makkelijk maakt er met elkaar over te praten. Eén die behoorlijk anders is dan de animatiefilms die al bestaan. Hiermee kunnen we bovendien aan de maatschappij laten zien wat het immuunsysteem allemaal voor ons doet.

Jouw donatie is hiervoor essentieel, want een animatiefilm laten maken kost geld. Als 1000 mensen 10 euro geven, of 400 mensen 25 euro, of 200 mensen 50 euro, enz… Dan hebben we voldoende opgehaald!

Een hond als model voor het immuunsysteem?
Dat klinkt bijzonder. Het blijkt, dat je het immuunsysteem heel goed kunt uitleggen met de metafoor van een hond. We willen hier natuurlijk niet teveel over weggeven, want daarvoor moet je de film gaan zien… maar denk bijvoorbeeld aan de bescherming die een hond je biedt, net als het immuunsysteem. En dat je hem goed moet voeden en trainen, net als… enzovoorts.

Er bestaan al een aantal mooie animatiefilms over het immuunsysteem. Maar geen daarvan gebruikt een alledaagse taal waar iedereen mee uit de voeten kan. We hebben gemerkt dat juist dat helpt om het onderwerp meer toegankelijk te maken voor iedereen. Een gezond immuunsysteem gaat tenslotte iedereen aan.

 
Waarom kost een animatiefilm 10.000 euro?
Animatie betekent letterlijk: ziel inblazen, tot leven brengen. Je brengt het onderwerp tot leven in een universele taal van beelden en daardoor gaat het leven. Om zo’n film te maken kost veel tijd: ieder beeld wordt zorgvuldig getekend voor in de film. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Wat is een immuunziekte?
Er zijn veel ziekten waar een slecht werkend immuunsysteem een grote rol speelt. Dit zijn verschillende soorten auto-immuunziekten zoals MS en diabetes type 1, diverse allergieën, en ziekten waarbij het immuunsysteem niet sterk genoeg werkt, waardoor bijvoorbeeld kankercellen niet tijdig worden opgeruimd. Daarnaast zijn er ook een aantal ziekten die waarschijnlijk een sterke link hebben met het immuunsysteem, zoals Parkinson en Alzheimer.

 Wat is de impact van zo’n ziekte?
Immuunziekten zijn vaak chronisch. Dat wil zeggen dat er geen uitzicht bestaat op genezing en dat men steeds minder kan. Het is soms moeilijk om dan het hoofd hoog te houden en te blijven genieten van het leven! Ook maatschappelijk gezien hebben deze ziekten een grote impact. Uit een rapport van het RIVM blijkt, dat de directe behandelkosten van chronische ontstekingsziekten worden geschat op minimaal €3.4 miljard per jaar. Dit is meer dan het dubbele van de behandelkosten voor kanker.

Tegelijk weten nog steeds niet hoe deze ziekten ontstaan en hoe ze te genezen. Onderzoek is dus broodnodig om hier achter te komen. Steun daarom ons initiatief door te doneren aan deze animatiefilm!

Mijn naam is Tjitske Bezema. Mijn droom is om, samen met anderen, een antwoord te vinden op de vraag ”Hoe krijg en houd je je immuunsysteem gezond?

Mijn naam is Tjitske Bezema. Mijn droom is om, samen met anderen, een antwoord te vinden op de vraag ”Hoe krijg en houd je je immuunsysteem gezond?

Zie www.immunowell.com voor meer informatie over Immunowell of mail info@immunowell.com voor vragen

Stichting Immunowell bestaat volledig uit vrijwilligers!