Back to blog

Bouw je eigen Windowfarm! Gewassen kweken achter je raam.

8 maart 2015 in Initiatieven

Een Windowfarm is een ‘verticale tuin’ die voor je raam hangt. Met een Windowfarm kun je planten kweken zonder dat je een tuin, een balkon, of groene vingers nodig hebt.

De Windowfarm is ontstaan in New York. Met het idee dat de wereld er veel beter uit ziet als iedereen ten minste een deel van zijn eigen voedsel zou verbouwen. Er was nog een goed idee: dat je nog jaren kunt wachten tot een bedrijf (of de wetenschap) met een uitvinding komt…  maar dat je ook zelf kunt beginnen om een apparaat te bouwen die het mogelijk maakt om te tuinieren met alleen maar licht, water en elektriciteit!

Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken, is het Windowfarm Project opgezet als ‘open source´.  Over de hele wereld zijn duizenden mensen aan het knutselen geslagen om dit ‘levende apparaat’ zelf te bouwen en waar mogelijk te verbeteren.

Uiteindelijk is “De Windowfarm” een inventief systeem van limonadeflessen, kogelketting, plastic buizen en een aquariumpomp geworden. De materialen waarmee je de Windowfarm bouwt, zijn daarmee voor iedereen beschikbaar en iedereen kan er dus zelf een bouwen om zelf zijn fruit, kruiden en groenten in te kweken.

gewassen kweken achter je raam

gewassen kweken achter je raam

Er hebben op dit moment meer dan 40.000 mensen meegewerkt aan het systeem en er is al een 3e officiële versie van de Windowfarm.

De Windowfarm is, vinden wij, een behoorlijk coole uitvinding. Het heeft de potentie om de wereld te veranderen en om van het kweken van voedsel kinderspel te maken! Koks gaan ervan watertanden van plezier! Maar het is vooral leuk om te doen en mooi om naar te kijken!

Omdat er nog geen Nederlandse vertaling was van de instructies voor de laatste versie, (en omdat we het leuk vonden om ook iets bij te dragen aan zo’n goed idee!), zijn we zelf aan de bak gegaan.  Voor alle onderdelen die niet in Nederland te krijgen zijn, hebben we equivalenten gevonden. Alle inches hebben we omgerekend naar centimeters, alle gallons naar liters. De maten hebben we natuurlijk aangepast aan de onderdelen die we moesten vervangen. Bij elkaar was het nog een behoorlijke puzzel waar we weken mee bezig zijn geweest. Het heeft een soort ‘prototype’ opgeleverd voor de ‘Nederlandse markt’ en een vertaling die voor Nederland (en Vlaanderen?) te gebruiken is. We publiceren de vertaling hier, zodat anderen een boel tijd bespaard wordt, en iedereen er zoevend mee aan de slag kan!

Meteen beginnen?
Hier vind je de instructies voor het maken van een Windowfarm Versie 3.0

Een onsje meer?
Voor de echte ontwikkelaars, en dan bedoelen we uitvinders die spierballen hebben en haar op hun tanden, introduceren we op deze pagina meteen een door ons bedachte, hele nieuwe versie: De Windowfarm XXL – voor openbare ruimtes.

Het is een idee waar nog aan gewerkt wordt. Als je van een uitdaginkje houdt, en je beschikt over een beetje gutzpah, dan kan je hier ook aan meewerken! Alleen, of met je klas, je collega’s, sportclub of wie dan ook!

_____________________________________________________________________________

Bekijk dit filmpje voor een inspirerende uitleg van het Windowfarm Project: http://www.windowfarms.nl/instructies/

Britta Riley: A garden in my apartment

Geüpload op 26 nov. 2011
http://www.ted.com Britta Riley wanted to grow her own food (in her tiny apartment). So she and her friends developed a system for growing plants in discarded plastic bottles — researching, testing and tweaking the system using social media, trying many variations at once and quickly arriving at the optimal system. Call it distributed DIY. And the results? Delicious.