Back to blog

Poolonderzoekers Marc Cornelissen en Philip de Roo omgekomen, in hun strijd voor een beter klimaat

5 mei 2015 in In de media

Het wetenschappelijk bewijs van het opwarmen van de aarde door verbranding van fossiele brandstoffen stapelt zich steeds sneller op. Moet er eerst een grote ramp gebeuren voordat de mensheid de noodzakelijke veranderingen doorvoert om het tij te keren? de dood van Marc Cornelissen en Philip de Roo is zeker zo’n grote ramp voor hen en hun geliefden. Maar of het zoden aan de dijk zet voor het vergroten van het bewustzijn rond het klimaat probleem?  Ik vrees het ergste!

 

Column van Anne Walraven: Een ramp met twee mensen
Klimaatonderzoekers blijven hun leven wagen, op zoek naar de perfecte gong om de mensheid mee wakker te slaan.
“Nu wordt de wereld wakker”, dacht ik gisteren, nadat ik gebeld werd met het verschrikkelijke nieuws over Marc Cornelissen en Philip de Roo. De twee poolonderzoekers zakten tijdens hun klimaatonderzoek door het poolijs en zijn zo goed als zeker verdronken, binnen slechts een paar minuten in het ijskoude water.

“Wat we nodig hebben is een grote desastreuze ramp”, riepen veel van de klimaatwetenschappers die ik de laatste jaren sprak regelmatig cynisch en gefrustreerd. “Een ramp met veel Westerse doden, een paar celebrities en veel economische schade. De perfecte storm, om de wereld wakker te maken. Zullen ze dan eindelijk naar ons luisteren?” De wereld werd natuurlijk niet wakker door een ramp met twee poolonderzoekers. Twee mannen die ik kende, niet eens zo goed.

Marc Cornelissen en Philip de Roo

Marc Cornelissen en Philip de Roo

Zullen ze dan eindelijk naar ons luisteren?
Vannacht lag ik naar het plafond te staren, terwijl ik dacht aan de laatste minuten van Marc en Philip (wat zullen ze tegen elkaar gezegd hebben?) en al die onderzoekers die hun leven wagen om de mensheid wakker te schudden. Tijdens mijn studententijd was er al het mythische verhaal van de klimaatonderzoeker die een jaar voor mijn aantreden als eerstejaars ‘in het harnas was gestorven’. Tijdens zijn onderzoek naar permafrost in de bergen kwam hij om het leven door een rotsblok, dat door de smeltende permafrost onverwacht was losgeraakt.

Een paar jaar geleden sprak ik NASA-professor Konrad Steffen op de Groenlandse ijskap, waar hij onderzoek deed naar het versneld afsmelten van het ijs. “Ik maak me zorgen”, vertelde hij midden in een niemandsland van sneeuw en ijs. “Ik ben steeds banger dat mijn studenten zullen verongelukken in de spleten die zich nu meer en meer openen in het ijs, maar ik ben vooral bang omdat er niemand naar ons luistert.” Als ware klokkenluiders verzamelen al die klimaatonderzoekers met gevaar voor eigen leven steeds weer nieuwe data, om ons te laten zien hoe de aarde onder onze voeten aan het veranderen is: “Zullen ze dan eindelijk naar ons luisteren?”

Klimaatonderzoekers blijven hun leven wagen, op zoek naar de perfecte gong om de mensheid mee wakker te slaan
Een ramp met twee mensen maakt de mensheid niet wakker, noch deed een ramp met 1.833 mensen dat in New Orleans. Waar het grootste gedeelte van de mensheid rustig door snurkt, ontwaken hier en daar gelukkig wel steeds meer mensen uit hun sluimerslaap. Intussen blijven klimaatonderzoekers hun leven wagen voor weer nieuwe wekkers, op zoek naar de perfecte gong om de mensheid mee wakker te slaan. Het ongeluk van Marc en Philip heeft mij en vele anderen diep geraakt. Ik ben er sprakeloos van en het enige dat ik kan doen is buigen, heel diep buigen voor twee bijzondere mannen, die hun leven waagden op het ijs om de wereld te laten zien dat het anders moet.

 

Meer over Anne Walraven op FutureFuel: http://futurefuel.nu