Weer 2 mooie voorbeelden van de voordelen en mogelijkheden van waterstofgas technologie en brandstofcellen. Schoon en duurzaam. Als hier meer in wordt geïnvesteerd zal het ook goedkoper gaan worden. kwestie van massa creëren!
UTRECHT – De RET, het vervoerbedrijf in Rotterdam, breidt de busvloot uit met 2 nieuwe bussen op waterstof.
Per stuk betaalt RET zo’n 850.000 euro voor de bussen. Het gebruik van de bussen wordt door verschillende partijen gesubsidieerd.
Zo wordt de aanschaf van de waterstofbussen mogelijk gemaakt door de Europese Unie, het ministerie van Infrastructuur, stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam.
HELE BUSVLOOT EMISSIELOOS
Vanaf de zomer van 2017 worden de twee waterstofbussen ingezet in de dienstregeling van de RET. Het experiment is onderdeel van het streven zo snel mogelijk de hele busvloot emissieloos te laten rijden.
De aanschaf van deze waterstofbussen is een vervolg op de eerdere experimenten met hybride en elektrische bussen. In totaal heeft de RET 250 bussen, daarvan zijn er straks 6 elektrisch.
Vergelijkbare bussen rijden ook in Oslo, Antwerpen, Aberdeen, Keulen en in Londen.
Lees ook: Proef met 2 waterstofbussen in Groningen
De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet gaat experimenteren met een brandstofcel die vliegtuigen tot aan de startbaan brengt zonder kerosine te verbruiken.
Het systeem wordt aangedreven door waterstof en voedt batterijen die elektromotoren in het landingsgestel van stroom voorzien.De batterijen moeten ook energie recupereren van het remmen bij de landing.
Het hybride aangedreven vliegtuig zou ook tijd kunnen uitsparen. De ingreep zou tot 35 miljoen dollar per jaar kunnen uitsparen. Easyjet hoopt dat er niet langer behoefte zal zijn aan sleepvoertuigen om de A320’s van en naar hun gate te begeleiden. De waterstofcel kan de CO2-uitstoot drastisch reduceren. De luchtvaartmaatschappij overweegt ook het water tijdens de vlucht te recycleren.