Back to blog

Verslag van NC2014 op universiteit twente, Meet & Greet met Al Gore

15 november 2014 in Verslag

Op zaterdag 4 oktober ben ik afgereisd naar de Universiteit Twente voor een congresdag die werd georganiseerd door de JCI Twente. De sponsor van het evenement, Pure Energie, had een V.I.P. kaart gratis ter beschikking gesteld aan een privépersoon. Deze V.I.P. kaart heb ik gewonnen door mee te doen aan een prijsvraag van de duurzame organisatie Nudge. De opdracht luidde: wil je een Meet & Greet met Al Gore, stuur dan je motivatie en  maakkans op een V.I.P. ticket hiervoor. Mijn motivatie viel kennelijk in de smaak, want ik won. Dankzij dit ticket stond ik tussen de 200 andere V.I.P. gasten. Dit waren veelal ondernemers en toonaangevende personen uit de duurzaamheid en milieubeweging. Na aankomst op de universiteit Twente heb ik koffie gedronken met de andere V.I.P. gasten. Dit was erg interessant, aangezien ik een aantal van hen graag een keer wilde ontmoeten. Een van hen is Maurits Groen, medeoprichter van WakaWaka. Hij is voor mij een rolmodel;  hij is een bevlogen ondernemer met een goede visie hoe je met duurzame technologie de wereld een stukje beter kan maken. Meer informatie over WakaWaka is hier te vinden.

Aan de rechterkant Maurits Groen

Aan de rechterkant Maurits Groen

 

IMG_0123

Ontvangst door de sponsor Pure Energie

Na de ontvangst werden we naar de congreszaal begeleid en kreeg ik een plaats op de eerste rij. Waar een vlammend betoog op een prijsvraag al niet toe kan leiden!
Het thema van het congres was duurzaam en sociaal verantwoord ondernemen. Het congres werd geopend door Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente. Waarna een serie sprekers, waaronder Al Gore, vertelden over duurzaam ondernemen. Het doel van het congres was om de 600 jonge studenten in de zaal inspiratie te bieden voor hun toekomstige activiteiten op gebied van duurzaam ondernemen.

een VIP plaats op de eerste rij

een VIP plaats op de eerste rij

Hieronder volgt een korte samenvatting van de verschillende lezingen die tijdens het congres werden gehouden. Tijdens het congres kon iedereen via Twitter zijn of haar ‘Groene stip’ bekend maken. Dit houdt in dat je jezelf een groen doel stelt in een bepaalde periode. Voor Prins Carlos is de Groene stip: in 2050 niet meer dan één aarde per jaar gebruiken,  zodat de aarde weer in balans is. ( dat vind ik wel een beetje abstract) Concreter vind ik de Groen stip van Sjaak de Ligt: voor iedere wereldburger een boom planten, wat betekent dat er 8 miljard extra bomen moeten zijn in 2030.

Prins Carlos de Bourbon de Parme, zoon van prinses Irene, was de eerste spreker. Hij  heeft een organisatie opgericht ter bevordering van het duurzaam ondernemen genaamd Intitute for Sustainable Development and Innovations (INSID). Prins Carlos sprak erg gepassioneerd over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Hij kwam daardoor zeer oprecht op mij over. Later introduceerde hij ook Al Gore als keynote speaker van het congres. Het presenteren ging prins Carlos erg goed af!

Daarna kwam Sjaak de Ligt, de oprichter Trees for All, aan het woord. Hij kwam erg bescheiden over, maar hij was duidelijk wel een man met een missie, namelijk: wereldwijd zoveel mogelijk bomen planten. Vroeger was het een traditie om bij de geboorte van een kind een boom te planten. Sjaak van der Ligt vindt het jammer dat deze traditie verloren is gegaan. Hij roept bedrijven en organisaties op meer bomen te (laten) planten en heeft hier met Trees for All een programma voor ontwikkeld.

Toen was het tijd voor de lezing van Al Gore. Hij begon met een persoonlijk verhaal over zijn voorouders uit Nederland en won zo de sympathie van het publiek voor zich. Hij gaf daarna een 90 minuten durend college over de veranderingen die de wereld te wachten staat. Uitgangspunt van zijn lezing was zijn boek Six Drivers of Global Change. Het was vooral een beschrijving van ingrijpende veranderingen met een duidelijke presentatie als extra illustratie van zijn betoog. Aan het eind deed hij een indringende oproep aan het publiek, en met name de studenten, om werk te maken van een duurzame wereld. Elk individu kan volgens hem namelijk een bijdrage  leveren aan een duurzamere wereld en moet dus doen wat hij of zij in haar mars heeft om hieraan bij te dragen. Daarnaast vond ik het erg goed dat hij pleitte om vervuilende zaken te betrekken in berekeningen van het bruto nationaal product. Dit is naar mijn opvatting de beste manier om duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Al Gore kwam bevlogen en oprecht op mij over. Vooral toen er vragen van studenten uit de zaal kwamen, liet hij meer van zichzelf zien. Als laatste roept hij de Nederlands overheid op om meer werk te maken van duurzame energieopwekking. Hij heeft daarbij ook kritiek op zijn moederland Amerika, die blijven ook te ver achter op gebied van duurzaamheid naar zijn smaak.

De lezing van Al Gore

De lezing van Al Gore

Hierna volgde een lunch en was er de mogelijkheid om Al Gore te ontmoeten. De lunch was heerlijk en ik heb Al Gore twee vragen kunnen stellen. Mijn eerste vraag stelde ik naar aanleiding van de People’s Climate March die op 21 september wereldwijd is georganiseerd. Mijn vraag was wat hij vond van het feit dat er wereldwijd zo weinig aandacht is besteedt aan de People’s Climate March was. Al Gore antwoordde dat  hij het met mij eens was en dat hij vond ook dat er opvallend weinig aandacht is besteed door de media aan deze wereldwijde protest manifestatie. Een reden hiervoor heeft hij niet gegeven. Mijn tweede vraag aan meneer Gore was, hoe hij dacht  over de mogelijkheden van een waterstofgaseconomie. Zijn antwoord was dat hij  hier voordelen van inziet, mits de waterstofgas door duurzame bronnen wordt opgewekt. Het was jammer dat ik niet kon doorvragen. Zijn begeleiders stuwden hem voort om met de andere bezoekers te praten. Dat was ook terecht want de meeste mensen hadden € 1250,- betaald om hierbij aanwezig te zijn. Ik ben dus al blij met de 2 vragen die ik hem heb kunnen stellen. Ik zal de andere vragen hem nog via e-mail stellen en hoop op antwoord. Het was een indrukwekkende ervaring. Er is door een professionele fotograaf een foto van Al Gore en mij gemaakt, ik had nooit kunnen denken dat dit zou gebeuren.

 

meet & greet met Al Gore

meet & greet met Al Gore

De dag eindige met een lezing van Ruud Koornstra die als titel had: ‘Het paradijs op aarde’ Dit vond ik een zeer goede en inspirerende lezing. De lezing was doorspekt met humor en duurzame feiten. Ruud Koornstra is een kleurrijk persoon die zich als ondernemer hard maakt voor duurzame ontwikkelingen. Hij heeft als media ondernemer veel geld verdiend en na de verkoop van zijn bedrijf heeft hij dit geld ingezet voor duurzame initiatieven. Zo bracht hij bijvoorbeeld, als een van de eersten, LED lampen op de markt. Hij kiest de positieve insteek door te hameren op wat er allemaal mogelijk is, in plaats van te focussen op wat niet goed gaat; vergeet het woord duur en focus op de spannende, inspirerende en vooral leuke, duurzame ontwikkelingen, die  daarbij ook zakelijk zeer interessant kunnen zijn. Hij gebruikt zijn status en invloed om de Nederlandse politiek te stimuleren om het elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk te maken. Hij vertelde naar aanleiding hiervan een leuke anekdote. Zo heeft hij voormalig minister president Jan-Peter Balkenende tijdens een AutoRAI verleid om in een elektrische auto te rijden. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat de overheid de gunstige fiscale bijtelling voor leaserijders met elektrische auto’s heeft ingevoerd. Ik vindt dit een voorbeeld van bevlogen duurzaam idealisme en creativiteit. Geen problemen maar mogelijkheden zien! Ruud Koornstra heeft ook een aantal veelzeggende uitspraken die zijn visie kort maar krachtig onderstrepen, ik noem het duurzame tegeltjeswijsheden.

Hieronder een aantal van de uitspraken van Ruud Koornstra:
“When the wind of change is blowing, some people built shelters, while others built windmills to create more energy”

“Verwarring is een van de grootste show-stoppers op de weg naar een duurzame transitie.”

“Het stenen tijdperk is niet geëindigd omdat er gebrek aan stenen was, maar omdat er betere alternatieven werden gevonden door de mens.”

De typisch Nederlandse woorden ‘oliedom’ en ‘eigendom’ gebruikte hij als onderstreping van zijn visie op de ontwikkelingen van een transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame hernieuwbare brandstoffen. Het woord ‘eigendom’ gebruikte hij in de de ontwikkelingen van de transitie van een economie bezit naar gebruik. Denk hierbij ook aan het Nederlandse www.peerby.com wat nu wereldwijd opgang maakt; een mooi voorbeeld van Nederlands innovatiekracht!

Het was voor mij een zeer geslaagde dag, waarop ik leuke nieuwe contacten en extra duurzame kennis heb opgedaan. De V.I.P. kaart was kwam als een onverwacht, maar  welkom cadeau voor mij als blogger. Ook het ontmoeten van mijn rolmodellen Maurits Groen en Al Gore was een onverwacht genoegen. Ik heb er daarnaast een paar leuke contacten aan overgehouden. Er blijken veel mensen te zijn die net als ik zich in willen zetten voor een duurzame wereld. Dit soort evenementen zijn een goede gelegenheid om deze mensen te leren kennen. Het geeft mij energie en inspiratie om door te gaan op mijn weg naar een meer duurzamer wereld!

Ik hoop dat dit verslag jou als lezer ook extra energie en inspiratie heeft gegeven.

Meer over de organisatie van dit evenement:

http://www.nc2014.nl/maak-kans-op-vip-kaarten-voor-al-gore/

272 Comments

Messias 8 jaar ago

Het lijkt me een interesant boek, alle keinns van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

missouri insurance auto 8 jaar ago

I feel satisfied after reading that one.

where o buy propecia 8 jaar ago

Mighty useful. Make no mistake, I appreciate it.

life insurance for seniors 8 jaar ago

At last some rationality in our little debate.

car insurance quote 8 jaar ago

Could you write about Physics so I can pass Science class?

buy cheap cialis daily 8 jaar ago

This is what we need – an insight to make everyone think

psychological impotence 8 jaar ago

Clear, informative, simple. Could I send you some e-hugs?

medprixe cialis 8 jaar ago

So that’s the case? Quite a revelation that is.

international health insurance companies 8 jaar ago

If you wrote an article about life we’d all reach enlightenment.

sildenafil 8 jaar ago

It’s a relief to find someone who can explain things so well

cialis online ordering 8 jaar ago

Holy concise data batman. Lol!

viagra 8 jaar ago

Superbly illuminating data here, thanks!

cialis online 8 jaar ago

We could’ve done with that insight early on.

where to buy real viagra cheap 8 jaar ago

Appreciation for this information is over 9000-thank you!

viagra online 8 jaar ago

That insight would have saved us a lot of effort early on.

cheap cealis 8 jaar ago

Just the type of insight we need to fire up the debate.

how to buy viagra 8 jaar ago

Well put, sir, well put. I’ll certainly make note of that.

discount cialis 8 jaar ago

As Charlie Sheen says, this article is “WINNING!”

cialis sales 8 jaar ago

Good to see a talent at work. I can’t match that.

small business insurance cost 8 jaar ago

You write so honestly about this. Thanks for sharing!

generic cialis for sale 8 jaar ago

I hate my life but at least this makes it bearable.

car insurance quotes online 8 jaar ago

That’s really thinking at an impressive level

purchase viagra 8 jaar ago

Thanks for taking the time to post. It’s lifted the level of debate

spring health insurance 8 jaar ago

Do you have more great articles like this one?

buy brand viagra online 8 jaar ago

That hits the target dead center! Great answer!

impotence research 8 jaar ago

Reading this makes my decisions easier than taking candy from a baby.

best deal health insurance 8 jaar ago

Gee whiz, and I thought this would be hard to find out.

business insurance cost estimator 8 jaar ago

Taking the overview, this post hits the spot

cyalis 8 jaar ago

A good many valuables you’ve given me.

cheap car insurance 8 jaar ago

Life is short, and this article saved valuable time on this Earth.

erection 8 jaar ago

Good point. I hadn’t thought about it quite that way. :)

auto insurance 8 jaar ago

Was totally stuck until I read this, now back up and running.

reputable discount cialis 8 jaar ago

The honesty of your posting is there for all to see

car insurance quotes 8 jaar ago

Is that really all there is to it because that’d be flabbergasting.

student health insurance 8 jaar ago

I’m quite pleased with the information in this one. TY!

viagra online lowest price 8 jaar ago

One or two to remember, that is.

business insurance cost estimate 8 jaar ago

At last, someone comes up with the “right” answer!

find cheap auto insurance 8 jaar ago

Never seen a better post! ICOCBW

cheap viagra 8 jaar ago

You are so awesome for helping me solve this mystery.

compare auto insurances 8 jaar ago

Wow! That’s a really neat answer!

buying insurance life policy 8 jaar ago

My problem was a wall until I read this, then I smashed it.

generic viagra 8 jaar ago

Heck yeah this is exactly what I needed.

health insurance 8 jaar ago

You’ve got to be kidding me-it’s so transparently clear now!

generic cialis to buy 8 jaar ago

IMHO you’ve got the right answer!

impotence remedies 8 jaar ago

With the bases loaded you struck us out with that answer!

erection metal building 8 jaar ago

Whoa, whoa, get out the way with that good information.

quotes life insurance 8 jaar ago

Thanks for contributing. It’s helped me understand the issues.

buy pfizer viagra online 8 jaar ago

At last! Someone who understands! Thanks for posting!

cilias on line 8 jaar ago

Holy Toledo, so glad I clicked on this site first!

insurance auto auctions 8 jaar ago

What a pleasure to find someone who identifies the issues so clearly

dysfunction impotence 8 jaar ago

BION I’m impressed! Cool post!

HEALTH ON LINE STORE GENERIC CIALAS 8 jaar ago

So excited I found this article as it made things much quicker!

life insurance quotes 8 jaar ago

Do you have more great articles like this one?

erections 8 jaar ago

What a neat article. I had no inkling.

viagra 8 jaar ago

This is a neat summary. Thanks for sharing!

car insurance estimates 8 jaar ago

Wow, that’s a really clever way of thinking about it!

viagra 8 jaar ago

Great hammer of Thor, that is powerfully helpful!

online auto insurance quotes 8 jaar ago

I thought finding this would be so arduous but it’s a breeze!

small business insurance online 8 jaar ago

Thank God! Someone with brains speaks!

ceailis for cheap 8 jaar ago

What an awesome way to explain this-now I know everything!

pet health insurance cat 8 jaar ago

I will be putting this dazzling insight to good use in no time.

sildenafil 8 jaar ago

That’s not just logic. That’s really sensible.

viraga 8 jaar ago

Always a good job right here. Keep rolling on through.

generic cialis No Prescription 8 jaar ago

Kick the tires and light the fires, problem officially solved!

viagra 25 mg online 8 jaar ago

I thought I’d have to read a book for a discovery like this!

auto insurance in ca 8 jaar ago

I was seriously at DefCon 5 until I saw this post.

cheap business insurance quotes 8 jaar ago

Way to use the internet to help people solve problems!

first colony life insurance 8 jaar ago

The genius store called, they’re running out of you.

cheapest online car insurance 8 jaar ago

An answer from an expert! Thanks for contributing.

viagra online 8 jaar ago

That’s a sensible answer to a challenging question

cheap viagra 8 jaar ago

I read your post and wished I’d written it

cialis sale 8 jaar ago

You have more useful info than the British had colonies pre-WWII.

viagra no prescrip 8 jaar ago

Thanks guys, I just about lost it looking for this.

cheap cialis sale online 8 jaar ago

I actually found this more entertaining than James Joyce.

individual health insurance 8 jaar ago

Smart thinking – a clever way of looking at it.

discount viagra generic best price 8 jaar ago

These pieces really set a standard in the industry.

cialis online ordering 8 jaar ago

Cheers pal. I do appreciate the writing.

car insurance 8 jaar ago

Posts like this brighten up my day. Thanks for taking the time.

business insurance costs 8 jaar ago

Hey, that’s a clever way of thinking about it.

generic viagra 8 jaar ago

Knocked my socks off with knowledge!

online prescription for viagra 8 jaar ago

At last some rationality in our little debate.

order viagra without prescription 8 jaar ago

What a great resource this text is.

small business insurance texas 8 jaar ago

Economies are in dire straits, but I can count on this!

cheap health insurance 8 jaar ago

That’s the best answer of all time! JMHO

supplemental health insurance 8 jaar ago

Yeah that’s what I’m talking about baby–nice work!

generic cialis for sale 8 jaar ago

Play informative for me, Mr. internet writer.

viagra for sale 8 jaar ago

I wanted to spend a minute to thank you for this.

buy viagra 8 jaar ago

Shoot, who would have thought that it was that easy?

where to buy viagra online 8 jaar ago

Right on-this helped me sort things right out.

viagra vs cialis 8 jaar ago

I love these articles. How many words can a wordsmith smith?

purchase cialis online 8 jaar ago

This piece was cogent, well-written, and pithy.

best term life insurance 8 jaar ago

I like to party, not look articles up online. You made it happen.

cialis online order 8 jaar ago

Smack-dab what I was looking for-ty!

business insurance estimates 8 jaar ago

IJWTS wow! Why can’t I think of things like that?

viagrabilligt 8 jaar ago

You’ve managed a first class post

buy viagra online 8 jaar ago

Wow! Great thinking! JK

car insurance quotes 8 jaar ago

I reckon you are quite dead on with that.

mortgage insurance life cover 8 jaar ago

This article keeps it real, no doubt.

viagra online without prescription 8 jaar ago

Thanks for the insight. It brings light into the dark!

accutane + timeline for healing 8 jaar ago

Me and this article, sitting in a tree, L-E-A-R-N-I-N-G!

insurance auto 8 jaar ago

What a great resource this text is.

business insurance new york 8 jaar ago

What a pleasure to meet someone who thinks so clearly

dysfunction impotence 8 jaar ago

How neat! Is it really this simple? You make it look easy.

viagra cheap 8 jaar ago

That’s a genuinely impressive answer.

commerce texas accutane association 8 jaar ago

Articles like this are an example of quick, helpful answers.

cheap Vigra 8 jaar ago

Thanks for helping me to see things in a different light.

buy viagra online 8 jaar ago

That’s 2 clever by half and 2×2 clever 4 me. Thanks!

car insurance 8 jaar ago

I never thought I would find such an everyday topic so enthralling!

buy generic cialas on line 8 jaar ago

That’s the best answer of all time! JMHO

comparison term life insurance quote 8 jaar ago

You keep it up now, understand? Really good to know.

viagra order 8 jaar ago

This article keeps it real, no doubt.

cialis order 8 jaar ago

I’ll try to put this to good use immediately.

buy viagra online 8 jaar ago

The expertise shines through. Thanks for taking the time to answer.

viagra 8 jaar ago

Posts like this brighten up my day. Thanks for taking the time.

accutane onlone 8 jaar ago

That’s a smart answer to a tricky question

buy accutane online fast 8 jaar ago

This is the ideal answer. Everyone should read this

cheap auto insurance in florida 8 jaar ago

The ability to think like that shows you’re an expert

generic viagra 8 jaar ago

Perfect answer! That really gets to the heart of it!

viagra 8 jaar ago

Damn, I wish I could think of something smart like that!

buy viagara on line 8 jaar ago

What a pleasure to find someone who identifies the issues so clearly

cialias online 8 jaar ago

Tip top stuff. I’ll expect more now.

anxiety impotence 8 jaar ago

That’s a wise answer to a tricky question

cheap viagra 8 jaar ago

Your article was excellent and erudite.

full coverage car insurance 8 jaar ago

Ah yes, nicely put, everyone.

cialis on sale 8 jaar ago

Calling all cars, calling all cars, we’re ready to make a deal.

cheap viagra 8 jaar ago

Just what the doctor ordered, thankity you!

cheapest car insurance 8 jaar ago

This is what we need – an insight to make everyone think

best term life insurance 8 jaar ago

Way to go on this essay, helped a ton.

causes impotence of 8 jaar ago

Economies are in dire straits, but I can count on this!

Get a Car Insurance Quote 8 jaar ago

Stay informative, San Diego, yeah boy!

buy cialas on line 8 jaar ago

Thanks for spending time on the computer (writing) so others don’t have to.

erectile 8 jaar ago

Yours is a clever way of thinking about it.

buy viagra online 8 jaar ago

That’s the best answer by far! Thanks for contributing.

generic cialis online 8 jaar ago

Kewl you should come up with that. Excellent!

levitra 8 jaar ago

That’s a cunning answer to a challenging question

accutane buy 8 jaar ago

Surprisingly well-written and informative for a free online article.

buy generic cialis online 8 jaar ago

That’s not just the best answer. It’s the bestest answer!

accutane lawyer florida 8 jaar ago

That’s an expert answer to an interesting question

life insurance comparison 8 jaar ago

I thought finding this would be so arduous but it’s a breeze!

viegra 8 jaar ago

I’m shocked that I found this info so easily.

trusted online viagra sales 8 jaar ago

It’s wonderful to have you on our side, haha!

sildenafil 8 jaar ago

Most help articles on the web are inaccurate or incoherent. Not this!

discount cialis 8 jaar ago

At last, someone who comes to the heart of it all

US online viagra 8 jaar ago

A piece of erudition unlike any other!

viagra vs cialis 8 jaar ago

Wow! Talk about a posting knocking my socks off!

quotes cheap term life insurance 8 jaar ago

You get a lot of respect from me for writing these helpful articles.

erections 8 jaar ago

Help, I’ve been informed and I can’t become ignorant.

impotence vitamin 8 jaar ago

Please keep throwing these posts up they help tons.

low life insurance rates 8 jaar ago

Mighty useful. Make no mistake, I appreciate it.

cialis or viagra 8 jaar ago

Thanks for contributing. It’s helped me understand the issues.

get car insurance quotes 8 jaar ago

Ho ho, who woulda thunk it, right?

life insurance cash for 8 jaar ago

Thanks for the great info dog I owe you biggity.

device impotence 8 jaar ago

The genius store called, they’re running out of you.

order cialis and viagra on line 8 jaar ago

Real brain power on display. Thanks for that answer!

cheap viagra on line no proescription 8 jaar ago

I didn’t know where to find this info then kaboom it was here.

hybrid car insurance 8 jaar ago

All things considered, this is a first class post

order cialis on line 8 jaar ago

Great insight. Relieved I’m on the same side as you.

car insurance 8 jaar ago

The forum is a brighter place thanks to your posts. Thanks!

online life insurance 8 jaar ago

Enlightening the world, one helpful article at a time.

buy viagra cheap online in the US 8 jaar ago

Thanky Thanky for all this good information!

viagarabuy 8 jaar ago

It’s a real pleasure to find someone who can think like that

accutane recall 8 jaar ago

Well I guess I don’t have to spend the weekend figuring this one out!

mail order viagra 8 jaar ago

You make things so clear. Thanks for taking the time!

accutane attorney ohio 8 jaar ago

That takes us up to the next level. Great posting.

generic viagra online 8 jaar ago

I was really confused, and this answered all my questions.

conseco insurance life 8 jaar ago

A little rationality lifts the quality of the debate here. Thanks for contributing!

eastwood car insurance 8 jaar ago

Taking the overview, this post is first class

purchase cialis online 8 jaar ago

I love reading these articles because they’re short but informative.

VIAGARA 8 jaar ago

Posts like this brighten up my day. Thanks for taking the time.

vigra 8 jaar ago

I don’t even know what to say, this made things so much easier!

free viagra without prescription 8 jaar ago

Intelligence and simplicity – easy to understand how you think.

overcome impotence 8 jaar ago

I’ve been looking for a post like this forever (and a day)

cheapest viagra 8 jaar ago

I was looking everywhere and this popped up like nothing!

buy reliable viagra 8 jaar ago

Shoot, so that’s that one supposes.

viagra sales 8 jaar ago

Learning a ton from these neat articles.

discussion about accutane 8 jaar ago

Essays like this are so important to broadening people’s horizons.

order cialis with no prescription 8 jaar ago

Good point. I hadn’t thought about it quite that way. :)

online cialis 8 jaar ago

IJWTS wow! Why can’t I think of things like that?

new york state car insurance rates 8 jaar ago

Sharp thinking! Thanks for the answer.

viagra no prescrip 8 jaar ago

This insight’s just the way to kick life into this debate.

car insurance quote 8 jaar ago

BION I’m impressed! Cool post!

cheap ca insurance 8 jaar ago

You are so awesome for helping me solve this mystery.

car insurance quotes online 8 jaar ago

That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.

cheapest car insurance 8 jaar ago

An intelligent answer – no BS – which makes a pleasant change

best car insurance quotes 8 jaar ago

Kudos! What a neat way of thinking about it.

online car insurance 8 jaar ago

Yours is a clever way of thinking about it.

cheap car insurance 8 jaar ago

That’s a creative answer to a difficult question

car insurance quote 8 jaar ago

Perfect answer! That really gets to the heart of it!

cheap california auto insurance 8 jaar ago

I reckon you are quite dead on with that.

online car insurance quotes 8 jaar ago

The voice of rationality! Good to hear from you.

Auto Insurance qoutes 8 jaar ago

That’s way the bestest answer so far!

low car insurance cost 8 jaar ago

To think, I was confused a minute ago.

car insurance quotes 8 jaar ago

That’s not just the best answer. It’s the bestest answer!

insurance car canada 8 jaar ago

I had no idea how to approach this before-now I’m locked and loaded.

cheap car insurance 8 jaar ago

Thanks for that! It’s just the answer I needed.

classic insurance auto 8 jaar ago

Heck yeah bay-bee keep them coming!

autoinsurance 8 jaar ago

It’s a pleasure to find someone who can think so clearly

auto insurance quotes 8 jaar ago

A million thanks for posting this information.

insurance car antique 8 jaar ago

Great thinking! That really breaks the mold!

cheapest car insurance 8 jaar ago

HHIS I should have thought of that!

car insurance for 8 jaar ago

It’s a pleasure to find such rationality in an answer. Welcome to the debate.

buy cheap auto insurance online 8 jaar ago

So true. Honesty and everything recognized.

auto cheap insurance 8 jaar ago

Touchdown! That’s a really cool way of putting it!

cheap car insurance 8 jaar ago

It was dark when I woke. This is a ray of sunshine.

car insurance quotes free 8 jaar ago

These topics are so confusing but this helped me get the job done.

low cost insurance auto 8 jaar ago

You’ve got to be kidding me-it’s so transparently clear now!

cars insurance 8 jaar ago

Surprisingly well-written and informative for a free online article.

automobile insurance quotes online 8 jaar ago

Tip top stuff. I’ll expect more now.

cheap health insurance 8 jaar ago

Hey, that post leaves me feeling foolish. Kudos to you!

car insurance cheapest 8 jaar ago

Action requires knowledge, and now I can act!

car insurance with convictions 8 jaar ago

An answer from an expert! Thanks for contributing.

car insurance cheap 8 jaar ago

I might be beating a dead horse, but thank you for posting this!

insurance quotes for high risk drivers in california 8 jaar ago

Never would have thunk I would find this so indispensable.

car insurance 8 jaar ago

Last one to utilize this is a rotten egg!

car cheap insurance florida 8 jaar ago

Kick the tires and light the fires, problem officially solved!

free car insurance quote 8 jaar ago

It’s imperative that more people make this exact point.

cheap car insurance 8 jaar ago

I am totally wowed and prepared to take the next step now.

insurance auto 8 jaar ago

Thanks for spending time on the computer (writing) so others don’t have to.

cheap car insurance 8 jaar ago

That’s a slick answer to a challenging question

cheap insurance motor quote 8 jaar ago

Mighty useful. Make no mistake, I appreciate it.

insurance mg car 8 jaar ago

It’s a relief to find someone who can explain things so well

car insurance quotes online 8 jaar ago

That’s not just logic. That’s really sensible.

car insurance deals 8 jaar ago

Ya learn something new everyday. It’s true I guess!

insurance auto 8 jaar ago

Taking the overview, this post is first class

discount car insurance 8 jaar ago

That’s the best answer of all time! JMHO

car insurance 8 jaar ago

That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.

auto insurance quotes 8 jaar ago

Such an impressive answer! You’ve beaten us all with that!

contents insurance cheapest house 8 jaar ago

Thanky Thanky for all this good information!

insurance car 8 jaar ago

At last, someone who knows where to find the beef

deals 8 jaar ago

Nice blog layout and theme have been used by you in the blog. Very well done.

insurance auto 8 jaar ago

I feel satisfied after reading that one.

auto insurance web 8 jaar ago

Hey, that’s powerful. Thanks for the news.

instant car insurance 8 jaar ago

You’ve managed a first class post

insurance car 8 jaar ago

Shoot, so that’s that one supposes.

auto insurance family 8 jaar ago

Well done to think of something like that

cheap florida auto insurance 8 jaar ago

Thanks guys, I just about lost it looking for this.

free car insurance quotes online 8 jaar ago

Hot damn, looking pretty useful buddy.

auto insurance agency 8 jaar ago

Your story was really informative, thanks!

free car insurance 8 jaar ago

Back in school, I’m doing so much learning.

cheap auto insurance in florida 8 jaar ago

That’s the smart thinking we could all benefit from.

car insurence 8 jaar ago

The honesty of your posting is there for all to see

nj auto insurance 8 jaar ago

Thinking like that shows an expert’s touch

auto insurance 8 jaar ago

Life is short, and this article saved valuable time on this Earth.

cheap travel insurance student 8 jaar ago

That’s really thinking of the highest order

online car insurance 8 jaar ago

I was struck by the honesty of your posting

public and liability insurance 8 jaar ago

Great common sense here. Wish I’d thought of that.

auto insurance in michigan 8 jaar ago

My problem was a wall until I read this, then I smashed it.

insurance online car 8 jaar ago

That’s really thinking at an impressive level

insurance auto 8 jaar ago

Play informative for me, Mr. internet writer.

cheapest car insurance 8 jaar ago

All of these articles have saved me a lot of headaches.

a car insure 8 jaar ago

Your post has lifted the level of debate

auto insurance quotes online 8 jaar ago

That’s a mold-breaker. Great thinking!

cheap insurance 8 jaar ago

Yeah, that’s the ticket, sir or ma’am

compare car insurance 8 jaar ago

A few years ago I’d have to pay someone for this information.

cheapest car insurance 8 jaar ago

Felt so hopeless looking for answers to my questions…until now.

vehicle insurance michigan 8 jaar ago

That’s really thinking at a high level

auto insurance quotes 8 jaar ago

More posts of this quality. Not the usual c***, please

autoinsurance 8 jaar ago

The paragon of understanding these issues is right here!

compare car insurance 8 jaar ago

I can’t believe I’ve been going for years without knowing that.

car insurance cheapest 8 jaar ago

Deadly accurate answer. You’ve hit the bullseye!

florida car insurance in 8 jaar ago

Free info like this is an apple from the tree of knowledge. Sinful?

online car insurance quotes 8 jaar ago

Felt so hopeless looking for answers to my questions…until now.

cheap online car insurance quotes 8 jaar ago

You’re the greatest! JMHO

insurance online auto 8 jaar ago

A minute saved is a minute earned, and this saved hours!

insurance car 8 jaar ago

Until I found this I thought I’d have to spend the day inside.

car insurance agencies 8 jaar ago

God, I feel like I should be takin notes! Great work

car insurance quote free 8 jaar ago

Mighty useful. Make no mistake, I appreciate it.

car insurance agency 8 jaar ago

Gee willikers, that’s such a great post!

cheapest car insurance 8 jaar ago

Haha. I woke up down today. You’ve cheered me up!

life insurance quotes 8 jaar ago

Tip top stuff. I’ll expect more now.

cheap insurance 8 jaar ago

Calling all cars, calling all cars, we’re ready to make a deal.

Jordan Lamielle 6 jaar ago

Where on the internet can an officially recognized psychiatrist post pieces for them to eventually be popular?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>