Het Nederlandse bedrijf Dortland en van Beem heeft onder de merknaam Ordonnans een productlijn venster enveloppen opgezet met (op dit moment als enige in Nederland) vensters die zijn vervaardigd van milieu vriendelijke PLA folie.
PLA folie is volledig gemaakt van hernieuwbare en plantaardige grondstoffen (maiszetmeel of suikerriet). Bij de productie van PLA-grondstof ontstaat er een significatie reductie van ongeveer 75-80% CO2-uitstoot, en wordt er 50% minder niet-hernieuwbare energie verbruikt in vergelijking met traditionele, op petroleum-gebaseerde kunststoffen.
Met de slogan ‘Tijd om het tij te keren’ wil Dortland en van Beem hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van de plastic soep en reductie van de CO2 uitstoot.
Hoewel de vensters van PLA qua grondstof meer geld kost berekend Dortland en van Beem dit niet door aan haar klanten, dit om de transitie naar biologisch afbreekbare vensters niet in de weg te staan.
Ik vindt dit weer een mooi voorbeeld van een bedrijf in de grafische industrie die haar verantwoording neemt in een poging verduurzaming van de totale grafische productieketen te bevorderen.
In het interview wat ik hierover hield met Natasja Kastelein Stouthart vertelde ze mij enthousiast wat Dortland en van Beem verder aan duurzaam grafisch ondernemen doet.
Om het tij te keren heeft DEVB zonnepanelen op haar dak geïnstalleerd, wordt er elektrisch gereden en wordt alle afval netjes gescheiden verzameld voor recycling.
In het drukproces wordt er alcohol vrij gedrukt op FCS papier. De medewerkers zijn ook gemotiveerd om duurzaam actief te zijn, dit wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door geen plastic weg-gooibekers voor de koffie of thee te gebruiken, waarbij Natasja voor elke werknemer een persoonlijke koffie mok heeft gemaakt die de hele dag gebruikt wordt en aan het eind van de dag in de afwas machine wordt gereinigd.
Kortom weer een bedrijf die met hart en ziel duurzaamheid in de dagelijkse praktijk van het grafisch ondernemen in de praktijk brengt.