Gisteren heb ik de dag doorgebracht bij ‘De Ceuvel’ in Amsterdam. Hier werd in ‘de Ark’ door Martine Verweij van GreenBridges een masterclass gegeven over systeemdenken voor duurzame innovatie. De Ceuvel is een broedplaats van duurzaam leven en werken op een voormalig oud stukje industriegebied in Amsterdam Noord. Dit maakt het een prima plaats voor deze masterclass. Martine Verweij is een gedreven persoon die zich inzet voor een duurzame wereld en daarom deze masterclass heeft ontwikkeld. Martine is komt uit een ondernemersgezin uit de grafische industrie. Haar vader leidde Drukkerij Verweij in Mijdrecht en is nu voorzitter van de grafische brancheorganisatie het KVGO. Martine was voorbestemd om het familiebedrijf drukkerij Verweij te gaan leiden maar heeft besloten haar eigen duurzame pad te volgen en heeft daarvoor Green Bridges opgericht. http://www.greenbridges.nl Ik vindt dit zeer bewonderenswaardig en ook moedig om niet voor het uitgestippelde pad te gaan, maar je eigen weg te kiezen.
De inspiratie van Martine is onder andere opgedaan bij:
“Inspired by Young Club of Rome”
http://youngclubofrome.org/
Het gezelschap bestond uit een divers gezelschap van 7 personen met verschillende achtergronden. Er waren mensen uit het bedrijfsleven net als ikzelf. Er was iemand die VVD lid is maar het hart op de groene plaats heeft. Ook was er een dame die zich inzet voor het energie-neutraal maken van woningen en een jongeman die voor economische zaken duurzaamheid bij bedrijven aan het bevorderen is. Ook was er de mede oprichter van de ‘Young Club of Rome’. Als laatste was er nog een jongeman die ontwikkeling projecten in Afrika heeft opgestart.
Martine heeft de theorie van het Systeemdenken uitgelegd aan de hand van een verbeeldende presentatie. De masterclass was interactief dus er werd levendig gediscussieerd en moest soms omwille van de tijd soms worden afgekapt. Iedereen kon vooraf een praktijk Casus indienen waarmee gewerkt kon worden tijdens de masterclass. Mijn casus werd uitgekozen om samen met 2 deelnemers uit te werken. Ik heb de casus beschreven en dit hebben we op een groot vel aan de muur uitgewerkt.
Toen we dit uitgewerkt hadden gaf Martine weer een stukje theorie over de factoren die in het systeemdenken een rol spelen bij het oplossen van het probleem wat in de casus werd voorgelegd. In mijn casus ging het over de uitdaging om het Grafisch handelshuis waar ik voor werk meer pro-actief te laten acteren op gebied van het stimuleren van duurzaamheid in de grafische industrie.
Tussendoor hebben we samen de lunch genoten in cafe de Ceuvel die op het de Ceuvel terrein is gevestigd. Zo konden we elkaar wat beter leren kennen.
Ik kijk erop terug als een inspirerende dag en het sterkt mij in mijn strijd voor het stimuleren van meer duurzaamheid in privé en werksituatie.
Daarbij wilde ik altijd al een keer ‘de Ceuvel’ bezoeken dus dat was 2 vliegen in een klap!
Voor meer info over de Ceuvel: