Back to blog

Mijn reportage over Sustainerhomes, steun ook hun nominatie voor de ASN bank wereldprijs

22 november 2015 in Reportage

Op een zonnige zomeravond reed ik naar Hilversum voor een interview met Gert van Vugt. Gert is medeoprichter van Sustainer Homes. Ik kwam aan op een ietwat desolaat stukje industrieterrein in Hilversum. Hier stond de eerste Sustainer home die verkocht is aan Eneco. Gert heeft samen met een socioloog,een architect en een duurzame technologie expert Sustainer Homes opgericht. Deze 4 starters op de arbeidsmarkt en op zoek naar een geschikte woning op de moeilijke woningmarkt kwamen op het idee een betaalbare en flexibele woonoplossing te vinden die overal los van het energienet, water, riool en internet aansluiting geplaatst kan worden. Eerst dachten ze aan het ombouwen van een oude vrachtauto tot woning, en dat hebben ze succesvol zo opgepakt – wellicht is dit een beetje onduidelijk dat we toch overgestapt zijn op een zeecontainer?. En dat volgens het Cradle2Cradle principe.

Breng hier je stem uit voor Sustainerhomes als je wilt dat zij de ASN wereldbank prijs verdienen te winnen!

Meer weten over Sustainerhomes? Klik dan hier voor alle info.

Off-grid op vervallen industrie terrein

Off the grid  wonen op  een vervallen industrie terrein

 

Ze hebben op deze manier een afvalproduct, een gebruikte zeecontainer, omgezet naar de basis van een off-the-grid woning. De container is geïsoleerd met ecologisch isolatiemateriaal en de interne wanden en meubels zijn gemaakt van stro die ze via een cad-cam systeem?  op maat hebben laten maken als een soort bouwpakket. Dankzij zonnepanelen, windmolens en de opvang van regenwater met de Sustainer woning hebben ze geen enkele aansluiting nodig. Het regenwater wordt gefilterd en verhit tegen de vorming van Legionella bacteriën. Afvalwater wordt gefilterd via een organisch helofyten filter en gaat zo de grond in en kan de planten rond de Sustainer van water voorzien. De Sustainer heeft zelfs geen internetaansluiting dit wordt geregeld met een 4G internet router die de bewoners draadloos verbindt met The Internet Cloud. Warme lucht en ook koeling wordt opgewekt met een warmtepomp. Dit maakt het warm in de winter en koel in de zomer. Ze hebben aan alles gedacht en zo waarlijk een plug & play Off-the-grid woning gecreëerd.

Eneco heeft dus de eerste gekocht wat de mensen van Sustainer Homes enige kritiek opleverde, want Eneco is een energie leverancier, dus wat schieten zij op met een Sustainer woning? Gert legt uit dat Eneco graag wil leren van duurzame initiatieven die jonge ondernemers bedenken en zo leren waar de businessmodellen zich naar toe ontwikkelen. Ik vind dit een slimme strategie van Eneco. Want zoals Darwin al zei: ‘het zijn niet de sterken en de slimmen die overleven maar degenen die zich het best aanpassen aan de ontwikkelingen door de tijd’.

Medeoprichter Gert van Vugt

Medeoprichter Gert van Vugt

Wat ik ook zeer interessant vind is de opzet van Sustainer Homes om de Sustainer Homes als een bouwpakket te verkopen. Ze schatten in dat laaggeschoolde arbeidskrachten binnen 5 tot 6 weken een Sustainer Home compleet kunnen opzetten en inrichten. Dit vergroot de werkgelegenheid onder kansarme werkers. Tevens is dit een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wat ik zeer indrukwekkend vind is het feit dat ze pas een jaar bezig zijn met dit project en nu al een eerste pilot product op de markt hebben gebracht en verkocht aan een vooraanstaand bedrijf als Eneco. In oktober gaat deze naar Eneco die er werknemers van Eneco in laat verblijven en zo te ervaren hoe het concept in de praktijk werkt. Ook kan het voor Eneco een showcase zijn waarmee ze hun duurzame ambities kracht bij kunnen zetten.

De plannen voor de toekomst zijn om Sustainer homes te gaan verkopen als vakantiehuisjes binnen Nederland. Zo kunnen de kosten snel worden terugverdiend en kunnen meer mensen kennis maken met het Sustainer Homes concept. Daarnaast kan het ook een prima oplossing zijn voor studentenwoningen die veelal tijdelijk nodig zijn en zo flexibel kunnen worden ingezet.  Ook kan het een oplossing bieden voor de opvang van vluchtelingen. Daarna willen ze de internationale markt op en Sustainer Homes aanbieden voor gebieden waar Off-the-grid wonen wenselijk is. Wereldwijd is een opkomen trend naar kleine compacte woningen die zonder aansluiting op de conventionele netwerken een comfortabel en duurzaam bestaan mogelijk maken. (cabin in the woods)

Het interieur is volledig opgebouwd uit duurzame bouwmaterialen

Het interieur is volledig opgebouwd uit duurzame bouwmaterialen

Er worden nieuwe financiers benaderd en ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden van Crowdfunding. Ook worden de mogelijkheden bekeken om je eigen Sustainer Home on-line te kunnen samenstellen en als bouwpakket geleverd te krijgen. Kortom een frisse nieuwe kijk op de woningmarkt en onafhankelijkheid van de moderne bewoner.

Sustainer Homes maakt wonen: flexibel, onafhankelijk zonder concessies te doen aan wooncomfort!

Woning heeft geen enkele aansluiting nodig, dus kan overal worden geplaatst!

Woning heeft geen enkele aansluiting nodig, dus kan overal worden geplaatst!

 

Breng hier je stem uit voor Sustainerhomes als je wilt dat zij de ASN wereldbank prijs verdienen te winnen!