Back to blog

Onze prettige duurzame vakantie op Terschelling

27 juli 2015 in Practice what you preach

Het is de afgelopen 2 weken stil geweest op Durablog. Dit kwam doordat we lekker 2 weken op Terschelling waren op natuurcamping Aaster uiltje in Hoorn op Terschelling. We verbleven in het vakantiehuisje en hebben veel gelezen gewandeld en gefietst. We hebben tijdens ons verblijf maar 1 keer de auto gebruikt verder alles met de fiets en te voet gedaan. De eigenaar van de natuurcamping maakt ook deel uit van de actiegroep ‘GasTvrij-Terschelling’. Deze actiegroep spant zich in om het boren naar gas op Terschelling te voorkomen.  Veel eilandbewoners zijn er tegen en maken dit kenbaar door raamposters, vlaggen en banners. Het zou eeuwig zonde zijn om de schitterende natuur op Terschelling aan te tasten door middel van het boren naar gas. Ik zal hier op Durablog blijvend aandacht aan besteden en de werkgroep van duurzame tips voorzien voor het verduurzamen van de energievoorziening op Terschelling.

Terschelling is nog voor groot deel ongerepte natuur, dit mag niet worden opgeofferd aan gasboringen

Terschelling is nog voor groot deel ongerepte natuur, dit mag niet worden opgeofferd aan gasboringen

Natuurcamping Aaster uiltje is een eenvoudig  en mooi kampeerterreintje waar je puur kunt kamperen. Er zijn lekkere douches en een schoon toiletgebouwtje. Voor mensen die een vakantie dicht bij de natuur willen beleven. Even een paar weken geen Wifi en geen overdreven luxe. Dan kom je helemaal tot rust. De eigenaar kijkt naar mogelijkheden om de energie die er nodig is voor de basis voorziening als afwas, toilet en douche gelegenheid duurzaam te gaan opwekken. Op loopafstand is er een bakker en de pluktuin waar je vers en duurzaam gekweekt fruit kan plukken. Voor meer info: http://www.aasteruiltje.nl

Vakantie vieren dicht bij de natuur.

Vakantie vieren dicht bij de natuur.

Naast het wandelen en fietsen hebben we veel gelezen

Naast het wandelen en fietsen hebben we veel gelezen

Het is heerlijk fietsen op Terschelling dankzij de gevarieerde natuur. Bos, duin, heide, wadden en strand.

Het is heerlijk fietsen op Terschelling dankzij de gevarieerde natuur. Bos, duin, heide, wadden en strand.

Ik heb meerder keren mij iPhone met de zon opgeladen via mijn Wakawaka

Ik heb meerder keren mij iPhone met de zon opgeladen via mijn Wakawaka:

http://nl.waka-waka.com

We hebben elke dag onze dopper drinkfles gebruikt.

We hebben elke dag onze dopper drinkfles gebruikt.

Ik heb een aantal maal vers fruit geplukt bij de pluktuin die op loopafstand van de camping gelegen is. Alle fruit en een hoekje met groente is hier duurzaam geteeld. De pluktuin met de leus ‘pluk de dag’ word goed bezocht door gezinnen. Naast het plukken van fruit kan je er ook picknicken. Voor de kinderen heeft dit ook een educatief effect. Ze ervaren door het plukken meer de waarde van fruit lijkt mij. En dit is weer goed voor het besef dat we allemaal deel uitmaken van een ecosysteem. Dit is duurzaam vakantie houden.

 

Zoals ik al eerder aangaf protesteren vele bewoners tegen de plannen die er zijn om naar gast te gaan boren. Er is een werkgroep die ook in Den Haag bij de tweede kamer heeft geprotesteerd en bezig is alternatieven voor het boren naar gas te gaan ontwikkelen. Bewoners en bedrijven maken zichtbaar protest tegen gasboringen. Naar mijn idee zijn er genoeg mogelijkheden met het opwekken van duurzame energie met zon, wind en getijde energie. Opslag kan dan gebeuren in accu’s maar ook met waterstofgas. zie ook mijn eerder blog over Bleu Hamster. http://www.durablog.nl/cleantech-kan-de-wereld-verbeteren/blauwe-hamster-maakt-duurzaam-huis-zelfvoorzienend-waterstofgas-technologie-voor-privegebruik/

Teken ook de petitie om gasboringen op Terschelling te voorkomen:

http://gastvrijterschelling.nl/teken-de-petitie-tegen-gasboring-op-terschelling

ook strandtenten protesteren

ook strandtenten protesteren tegen gasboringen

ik heb zichtbaar het protest ondersteund

ik heb zichtbaar het protest ondersteund

Veel bewoners van Terschelling protesteren.

Veel bewoners van Terschelling protesteren.

Dit was in het kort ons verblijf op Terschelling, dit is zeker voor herhaling vatbaar en ik zal de ontwikkelingen rond de plannen voor het boren naar gas op Terschelling op Durablog kritisch blijven volgen!