Ik ben ervan overtuigd dat banken een belangrijke rol kunnen spelen in het bevorderen van duurzaamheid. Omdat ik vindt dat de ING bank niet genoeg doet heb ik mijn rekening van de ING bank overgezet naar een Triodos rekening. Dat is wat je noemt stemmen met je voeten. Als meer mensen dit gaan doen dan worden banken gedwongen om meer in duurzame prodcuten en diensten te investeren. En als tegelijkertijd de overheid ook meer belasting zet op: vervuilende, verspillende, ziekmakende en uitbuitende producten en diensten dan kan het hopelijk snel de goede kant opgaan!
Hier een interessant artikel van:
Suzanne Oosterwijk, Peter Ras, “Banken bezitten sleutel tot verduurzaming”, Me Judice, 24 september 2014.
Harry Hummels stelde onlangs dat de Eerlijke Bankwijzer – een vergelijkingssite van duurzaam bankbeleid en praktijk – aan de verkeerde deur klopt voor meer duurzaamheid bij bedrijven. Ga naar die bedrijven en niet naar de banken. En hoe zit het eigenlijk met de effectiviteit van de Bankwijzer? De initiatiefnemers achter de Eerlijke Bankwijzer – Suzanne Oosterwijk en Peter Ras – gaan daarom in op zijn kritiek. Zij stellen dat hun aanpak wel degelijk effect heeft.
Rol financiële instellingen
Hummels stelt terecht: duurzame bedrijven dienen te worden gefinancierd en minder duurzame bedrijven dienen op het goede spoor gezet te worden. Dat hij daarbij uit eigen ervaring spreekt laat hij onvermeld – hij is namelijk naast hoogleraar ook directeur bij de bankgroep SNS Reaal. Jammer genoeg investeren banken nog steeds teveel in vervuilende energie en omstreden wapenproducenten. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat wij Hummels en zijn bankcollega’s vragen om deze bedrijven actief te bewegen tot verbetering of – in het uiterste geval – om de geldkraan dicht te draaien. En om meer te investeren in bijvoorbeeld een circulaire economie. Dat vraagt allereerst om een duidelijk bankbeleid: wat wil je wel en niet financieren. De Eerlijke Bankwijzer biedt banken daarom informatie en overlegt met ze over dilemma’s. Ook oefent de Bankwijzer publieke druk uit met publicaties en de vergelijkingssite Eerlijkebankwijzer.nl.
* De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX.Dit stuk is een aanpassing van de eerder verschenen reactie van de Eerlijke Bankwijzer in Trouw op 9 september jl.
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/banken-bezitten-sleutel-tot-verduurzaming