Back to blog

Interview met Milco Aarts, oprichter van Soupalicous.

5 juli 2015 in Interview

Ik was laatst op bezoek bij Brainpack 2015, het 2 jaarlijks duurzaamheids event van duurzame ondernemer Moonen packaging. Hier was ook Milco Aarts aanwezig met zijn nieuwe duurzame en sociale onderneming genaamd ‘Soupalicous’. Zie mijn blog hierover. http://www.durablog.nl/verslag/verslag-van-brainpack-2015-bij-gastheer-moonen-verpakingen-te-weert/

Ik heb een kop soep gegeten en even met Milco gesproken en was direct geïnteresseerd in zijn duurzame en sociale onderneming! http://soupalicious.nl/soep-en-meer/

Milco nodigde mij uit om een keer een kop soep te komen eten in zijn 3 maanden geleden geopende restaurant in Amsterdam. Dus toen ik vorige week in Amsterdam was heb ik mijn lunchpauze besteedt om Milco te bezoeken en hem een kort interview af te nemen. Het was een stralend zonnige dag en er zaten bezoekers onder palmen en parasollen  op het terras te lunchen.

soupalicous

Ik werd hartelijk ontvangen door Milco en hij heeft me als eerste een rondleiding gegeven door de keuken en het restaurant waar mensen aan het werk zijn die normaal weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. Na de rondleiding gingen we op het gezellige terras zitten met een kopje koffie en heeft Milco verteld hoe hij tot zijn ‘Soupalicious’ initiatief is gekomen. Milco heeft vanaf zijn jeugd interesse gehad in de journalistiek en is 35 jaar dagblad journalist geweest waaronder voor de Telegraaf. Voor deze krant heeft hij ook vele artikelen en columns geschreven waaronder over gezondheidszorg. Tijdens zijn journalistieke werk kwam hij in contact met Wouter van Dieren die deel uitmaakt van de Club van Rome en een van de rolmodellen voor Milco is geworden. Milco heeft daarbij ook zijn bijdrage geleverd aan ‘Springtij’, een duurzaamheids-evenement wat jaarlijks op Terschelling wordt gehouden.  Hier heeft ook Wubbo Ockels kort voor zijn overlijden nog een indrukwekkende toespraak gegeven.

Milco Aarts

Milco Aarts

Aangestoken door het duurzaamheids-virus is hij samen met Frank Kessel een duurzame onderneming Xpring begonnen http://www.xpring.nl/?page_id=810 Samen met Frank Kessel heeft hij een aantal duurzame concepten bedacht waaronder Tom Toy, Planet Paradise Parc en Soupalicous. Bij het volgen van een karate training kwam hij in contact met getalenteerde sporters van vele nationaliteiten. Toen hij hen en hun families  wat beter leerde kennen kwam hij erachter dat deze sporters door hun achtergrond weinig tot geen kans maken op de NL arbeidsmarkt. Hij besloot hen te gaan helpen met solliciteren en dat gaf hem veel voldoening. Als dank werd hij uitgenodigd om mee te eten bij de familie van de sporters. Het viel hem op dat er, ongeacht de achtergrond van de sporter, bij  elke familie diner soep werd opgediend en dat bracht hem op het idee om een onderneming op te zetten voor het maken en serveren van soepen gemaakt uit biologische producten.  Inmiddels heeft hij ook 25 mensen in opleiding die grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast werkt hij ook samen met de voedselbanken om soepen te maken voor mensen die geen geld hebben om eten te kopen. Dit project heet ‘Souprise’ http://soupalicious.nl/souprise/  Dit is bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en de minderbedeelden aan gezond voedsel te helpen.

Om dit alles te mogelijk te maken gaat Milco samenwerken met bedrijven en instellingen als ziekenhuizen maar ook scholen om meer omzet te genereren en zo de financiële middelen op te bouwen om alle benodigde investering te kunnen doen.

 

Ik juich dit initiatief van harte toe vanuit mijn doelstellingen die ik bij Durablog hanteer.

http://www.durablog.nl/duurzaamheid_in_de_media/de-manier-om-volgens-socrates-verandering-teweeg-te-brengen/

 

Mijn rolmodel op gebied van duurzaamheid was tot voor kort Maurits groen, maar nu ik Milco heb leren kennen heb ik er een rolmodel bij!