Back to blog

Volkswagen introduceert twee waterstofauto’s

30 november 2014 in Initiatieven

Volkswagen sluit zich aan bij een groeiend aantal autofabrikanten dat een waterstofauto op de markt brengt. De Volkswagen Golf en de Passat verschijnen op termijn met een brandstofcel.

Volkswagen heeft de afgelopen tijd weinig ruchtbaarheid gegeven aan de bedrijfsinvesteringen in waterstoftechnologie. Op de autoshow van Los Angeles presenteerde de Duitse autobouwer maar liefst twee modellen: de Volkswagen Golf SportWagon Hymotion en de Passat Hymotion.

Anders dan Toyota en Honda, die nieuwe modellen met een brandstofcel ontwikkelden, gebruikt Volkswagen het bestaande wagenpark voor de introductie van waterstof als schone brandstof. De Golf SportWagen Hymotion is voorzien van een brandstofcel en dezelfde motor die in de elektrische e-Golf is gebouwd. De Golf Hymotion heeft een actieradius van 500 kilometer. De wagen is in ongeveer drie minuten bijgetankt. In elektrische modus is het bereik 50 kilometer. De auto is daarnaast voorzien van een accu die remenergie opslaat en vrijgeeft als de gebruiker de wagen start.

 

Waterstofgas auto's van Volkswagen

Waterstofgas auto’s van Volkswagen

Infrastructuur

Tijdens de autoshow reden al enkele Passat Hymotions door de straten van Los Angeles. Formeel verkeren zowel de Golf als de Passat nog in het stadium van prototype. Volkswagen laat daarmee wel zien dat de technologie in een vergevorderd stadium verkeert.

De autofabrikant laat nog in het midden wanneer beide wagens in de showrooms staan. Het concern waarschuwt dat een goede infrastructuur van waterstofstankstations nog ontbreekt. Voordat de wagens op de markt verschijnen, moet die zijn verbeterd. In september zei de directeur van de Japanse divisie van Volkswagen nog dat waterstofauto’s in Japan alleen succesvol zijn door overheidsinvesteringen in de infrastructuur. Hij zei te verwachten dat de introductie bijna onmogelijk is in landen waar die bereidheid ontbreekt.

Bron: Motor Authority, Autoblog, Cleantechnica | Foto: Volkswagen