Back to blog

Unilever geeft prioriteit aan duurzaam produceren, een voorbeeld voor de industrie

7 december 2014 in Initiatieven

Overheden falen vaak wereldwijd  in het nemen van krachtige duurzame maatregelen door politiek gekrakeel en in Nederland sneuvelen concrete acties vaak door het poldermodel. Burgers en bedrijven hebben vaak meer daadkracht omdat ze niet gehinderd worden door de politieke waan van de dag!

Alle beetjes helpen als het gaat om het tegengaan van overbodige vervuiling, verspilling van grondstoffen  en belasting van het klimaat. Unilever claimt hier bewust mee om te gaan en er in de dagelijkse bedrijfsvoering rekening mee te houden. Hiertoe heeft CEO Paul Polman het ‘Unilever Sustainable Living Plan’ geïntroduceerd. In een interview voor het vakblad “Tijdschrift voor Marketing’ stelt vice president marketing foods voor Unilever Benelux Bart Kuppers: ik zou indertijd niet voor Unilever hebben gekozen als het ‘Unilever Sustainable Living Plan’ er niet was geweest. Nu is natuurlijk de vraag in hoeverre duurzaamheid echt in de praktijk wordt waargemaakt. Ik zal dit vanuit Durablog kritisch blijven volgen.

Unilever duurzaamheid in bedrijfs strategie

Unilever duurzaamheid in bedrijfs strategie

 

Hieronder meer over het duurzame beleid van Unilever, informatie van Unilever zelf:

Unilever is de grootste inkoper ter wereld van thee, en een van de grootste kopers van palmolie. Hierdoor heeft Unilever’s inkoopbeleid een grote invloed op het gevoerde milieubeleid en sociaal beleid op plantages. In November 2010 heeft Unilever het Sustainable Living Plan (SLP) geïntroduceerd: een reeks duurzame managementdoelstellingen voor 2020. Hieronder is ook het doel opgenomen om de milieubelasting van alle Unilever producten te halveren voor 2020, en in 2020 alle landbouwgrondstoffen 100% duurzaam in te kopen.

Paul Polman: lef en leiderschap noodzakelijk
Maart 2013 – Lef, leiderschap en partnerships zijn dringend nodig voor een duurzame toekomst. Dit vormde de kern van de speech van Unilever CEO Paul Polman tijdens de jaarlijkse Hofstadlezing in Den Haag.
Paul Polman, CEO Unilever 125x110Samenwerken voor een duurzame toekomst

In de Hofstadlezing ‘From License to Operate to License to Lead’ benadrukte Polman dat ‘business as usual’ tot het verleden behoort. Daarnaast zit de aarde aan het einde van haar grenzen. Het bedrijfsleven moet lef en leiderschap tonen en onderdeel zijn van de oplossing. Bedrijven kunnen niet alleen maar toekijken en nemen van de maatschappij waarin zij opereren. Zij dienen één te worden met de maatschappij en samen te werken met alle betrokken partijen om een duurzame toekomst mogelijk te maken.
De Hofstadlezing werd bijgewoond door zo’n 400 prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid. Na de lezing was er een paneldiscussie met Marjan Minnesma (Directeur Stichting Urgenda), Lilianne Ploumen (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Peter Bakker (President van The World Business Council for Sustainable Development) en Cees ’t Hart (CEO FrieslandCampina).
De Hofstadlezing wordt sinds 2000 door Ernst & Young in Den Haag georganiseerd. Vooraanstaande politici en topbestuurders presenteren hier hun visie ten aanzien van maatschappelijke en economische thema’s.
Lees ook de volledige speech van Paul Polman ( 579KB ) .

http://www.unilever.nl/Images/2013-03-06-Hofstadlezing-Paul-Polman_tcm164-348071.pdf