Bewustwording van het belang van duurzaamheid is van groot belang. Hierin kan Solly Systeem een belangrijke rol gaan spelen. Zoals ik eerder in een blog heb beschreven: http://www.durablog.nl/duurzame-initiatieven/het-solly-systeem-duurzaam-educatief-kinderspeelgoed/
Ik lees net het bericht dat ze een stuk verder zijn met de ontwikkeling en nu meedingen naar de ASN bank wereldprijs.
Dus vindt je net als ik dat dit een belangrijk initiatief is stem dan op Solly Systeem! https://www.voordewereldvanmorgen.nl
Missie van Solly
Met het Educatief Pakket Solly worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld van duurzame energie. Samen met Solly, de zon-etende robot, en zijn vriendjes ervaren kinderen hoe het is om zelf energie op te wekken en leren ze over de mogelijkheden van duurzame energie. Door op een actieve en speelse manier te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen worden kinderen intrinsiek gemotiveerd hun bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Zo werkt Solly samen met de kinderen toe naar een nieuwe, groene generatie.
Het Product
Het Educatief Pakket Solly is een lespakket natuur en techniek met als hoofd-thema duurzaamheid. Het pakket is voor de gehele basisschool en bestaat uit 5 onderdelen:
1. Het Solly Systeem: Speelrobots die kinderen in staat stellen zelf energie op te wekken, verplaatsen, opslaan en gebruiken op een actieve, speelse manier. Aan de basis staat Solly, de zon-etende robot. Hij heeft zonnepanelen in zijn mond waarmee hij zonnestralen ‘op kan eten’.
2. Traditionele lesmaterialen zoals werkboeken en leerkrachtenhandleiding.
3. Digitale ondersteuning door middel van leerkrachten- en leerlingenaccounts die communiceren met de robots.
4. De educatieve Solly-game, waarin kinderen hun eigen groene planeet mogen bouwen. Ook de game communiceert met de robots en de accounts.
5. Het verhaal, dat zorgt voor een doorlopende ervaring tussen de voorgenoemde aspecten.
Het Solly systeem: De speelrobots
Het Solly systeem kent vele (mogelijke) robots, in het Educatief Pakket Solly zit 3x het basissysteem. Het basissysteem bestaat uit twee robots (Solly en Letty) en 2 stuks accessoires. Voor uitleg van het basissysteem zie onderstaand filmpje.
Voor verdere uitleg over het systeem zie onderstaand filmpje.
Traditionele lesmaterialen
De lesmaterialen leggen precies uit hoe een les gegeven kan worden met deze innovatieve aspecten van het systeem. Uiteraard kan de leerkracht zelf aanpassingen maken of dingen anders aanpakken, dat wordt zelfs gestimuleerd, want geen enkele klas is immers hetzelfde. Het lespakket stimuleert het aanleren van de 21st century skills, een aantal competenties die nodig zijn in de veranderende maatschappij van nu.
Digitale ondersteuning
Via de leerling-accounts kunnen leerlingen informatie uitlezen die de robots hebben opgeslagen. Zo kunnen ze inzicht krijgen in hun opbrengst op verschillende tijdstippen en dit bijvoorbeeld uitzetten tegen de weersomstandigheden. Ook krijgen de kinderen punten aan de hand van de hoeveelheid energie die is opgewekt. Via hun account kunnen ze ook de digitale werkbladen in gaan vullen.
De leerkracht kan vragen toevoegen, leeropbrengst inzien en de digitale leshulp starten. Daarnaast kunnen zelf-bedachte vragen ingevoerd worden en doorgespeeld worden aan de kinderen naar keuze.
De educatieve game
In de game kunnen kinderen hun verdiende Solly-punten gebruiken om materialen te kopen voor hun eigen groene planeet. Omdat deze planeet start als dorre planeet en helemaal opgebouwd moet worden inclusief een leefbaar milieu, leren kinderen hier ook veel over natuur. De robots die ze kennen van het pakket breiden zich in de digitale wereld nog verder uit.
Het verhaal
Door middel van het verhaal worden de verschillende aspecten van het pakket naadloos met elkaar verbonden. Het verhaal vormt de eerste introductie en een leuke handleiding voor kinderen om mee te werken. Het verhaal gaat over een ruimtewezen dat heeft ontdekt dat het met de lucht op onze planeet niet zo goed gaat. Hij bouwt de robots en stuurt ze 1 voor 1 naar onze aarde om ze door de kinderen te laten testen.