Duitsland is al jaren trendsetter op gebied van duurzame energieopwekking. Een groot nadeel van energie uit zon en wind is het opslagprobleem. Door elektriciteit om te zetten in waterstofgas kan dit probleem duurzaam worden opgelost. Waterstof is een van de meest voorkomende elementen op aarde en 100% schoon. Waterstof kan op haar beurt weer voertuigen en transportmiddelen maar ook datacenters, kantoren en huizen van energie voorzien. Dit kan door middel van brandstofcellen. Brandstofcellen maken een snelle ontwikkeling door en komen in 2015 massaal op de markt vooral in de auto-industrie. Zoals met alle nieuwe technologieën is het in het begin niet rendabel ten opzichte van de meer vervuilende technologieën. Maar dat is geen ‘level playing field”. Want de kosten van de vervuilende fossiele brandstoffen worden afgewenteld op de volgende generaties. Dus bravo Siemens en bravo Duitsland voor dit duurzame initiatief!
Kijk ook eens op www.waterstofnet.eu voor projecten met waterstofgas en brandstofcellen.
Duitsland belegt in windparken waar overcapaciteit aan windenergie in waterstof wordt omgezet en opgeslagen. Duits technologiebedrijf Siemens plant de lonende technologie in 2015 in te voeren.
Doorgaans leiden windparken aan het feit dat hernieuwbare energie niet grootschalig is op te slaan. Wanneer er in de nacht geen vraag is voor energie, wordt er wel veel wind gevangen. Maar de consequente overcapaciteit aan windenergie valt niet op te slaan.
De Duitse energiesector, waaronder elektronicaproducent Siemens, investeren sterk in het ontwikkelen van nieuwe technologie voor de energiesector. Voor 2015 verwacht Siemens dat de zogeheten ‘electrolysers’, die zo groot zijn als voetbalvelden en hernieuwbare energie zullen omzetten en opslaan in waterstof, operationeel zijn.
“Als we een oplossing bedenken voor de mismatch tussen de opwekking van hernieuwbare energie en de vraag ernaar hebben we een business case,” stelt Michael Weinhold, hoofd technologie Siemens.
Duitsland aan kop
Onder aanmoediging van de EU, verwijdert Duitsland zich via forse investeringen op vlot tempo van nucleaire energie, richting hernieuwbare energie. In 2020 is het de bedoeling dat iedere lidstaat van de EU het aandeel hernieuwbare energie met 35 procent heeft verhoogd.
“Zowel Duitsland haar concurrentievermogen als de technologische competenties gaan er door de investeringen in de hernieuwbare energiesector sterk op vooruit,” stelt Stephan Reimelt, hoofd van de afdeling Windenergie bij General Electric.
Overheidssteun
Voorlopig is het maken en opslaan waterstof twee tot vier keer zo duur als gewoon gas importeren, blijkt uit cijfers van adviesbureau AT Kearney. Het bureau denkt dat een Duitse overheidssteun tussen de €700 mln en €1 mrd nodig is om een rendabele markt te creëren.