Back to blog

Rob Baan pleit voor Ministerie van Voeding & Gezondheid

18 augustus 2015 in Initiatieven

Nu ik actief ben voor stichting Immunowell, ben ik zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van gezonde voeding. Waar medicijnen ziekten proberen te bestrijden kan voeding ziekte voorkomen en wellicht ook verhelpen. Dit is een zeer belangrijk inzicht vooral met het oog op de uit de hand lopende kosten van de gezondheidszorg. Het oude credo ‘voorkomen is beter dan genezen’moet nieuw leven worden ingeblazen. Dat kan de maatschappij veel kosten besparen en het welzijn van de mensen vergroten.

Een groot pleitbezorger hiervan is Rob baan van voedselbedrijf koppert Cress!

Ik kwam op internet zijn inspirerende en ook prikkelende TedTalk tegen die hij tijdens TEDx Binnenhof hield. Hij wond er geen doekjes om en nam geen blad voor de mond! Dat vindt ik bewonderenswaardig en hij brengt het ook zelf in de praktijk: Practice what you preach geldt zeker voor Rob Baan!

Rob Baans TedTalk tijdens TEDx Binnenhof

26 JUNI 2012
In aanwezigheid van de Prins van Oranje en Prinses Máxima presenteerden gisteren tijdens TEDxBinnenhof in Den Haag tien sprekers hun baanbrekende ideeën om mondiale uitdagingen aan te pakken, ideeën die een maatschappelijk of zelfs wereldprobleem op gaan lossen.

Het programma bestaat uit een interessante mix van onderzoekers, ondernemers en uitvinders. Het programma TEDxBinnenhof stond in het teken van innovaties. Maxime Verhagen opende het event. Eén van de sprekers was de in de AGF-branche welbekende Rob Baan van Koppert Cress.  http://benelux.koppertcress.com

Rob Baan tijdens Tedx Binnenhof

Rob Baan tijdens Tedx Binnenhof

Rob maakte zich met zijn speech “Let’s change the way we look at fresh food and health” hard voor het eten van gezonde voeding met in het bijzonder groenten en fruit. Zo stelde Rob dat uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting aanzienlijk verhoogd kan worden door het eten van voldoende groenten en fruit en dat de kwaliteit van leven, met name in de laatste levensjaren, aanzienlijk verbeterd kan worden. Volgens Rob is er behoefte aan meer en een betere samenwerking tussen de AGF- en de medische wereld en is het broodnodig dat er in Nederland een Ministerie van Voeding en Gezondheid wordt opgericht. “Verse voeding is in de eerste plaats een gezondheidsprobleem. Het gaat ons allen aan!”

Rob gaf tevens aan hoe bizar het is dat de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit niet mogen worden geclaimd. “Het is niet toegestaan om te zeggen dat broccoli helpt kanker voorkomen, maar het is prima om te zeggen dat ‘candybars’ energie geven. Dat is toch de omgekeerde wereld!” Volgens Rob leidt het eten van meer planten tot een duidelijke verlaging van de kosten van de gezondheidszorg. De speech had gelijk effect, want Wim Schreuders van de nVWa bood Rob direct aan om twee dagen een innovatielab te doen.

Het was in ieder geval duidelijk wat de prinsesjes gisteravond op hun bord moesten krijgen.

 

Gepubliceerd op 2 jul. 2012
Rob Baan, born in Haarlem as son of a police officer, is owner of Koppert Cress, a rapidly growing international company with micro vegetables he likes to sell under the name of Cress.

Baan studied at the Hogere Landbouw School in Dordrecht. Rob Baan has worked for Syngenta Seeds in about 70 countries for more than 20 years. In 2002 he started Koppert Cress.

He won several awards, including the Tuinbouw Ondernemersprijs 2011. The AGF Innovatie Award was won by Koppert Cress twice and by 24Kitchen, Rob Baan is one of its initiators.