Back to blog

Rijnland Ziekenhuis zuiniger op eten, 33% minder afval.

30 september 2014 in Initiatieven

Het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp heeft een initiatief ontplooid in het terugdringen van voedselverspilling. Gemiddeld worden 40 procent van de maaltijden weggegooid. Door het inzetten van het nieuwe Meals on Wheels programma wordt er nog maar 18 procent van het voedsel weggegooid. Deze 33 procent reductie wordt bereikt door de patiënten zelf de keuze te geven wat ze willen eten. Teamleider voeding van het Rijnland ziekenhuis Ton van Dijk (mijn broer) legt uit. “we hebben wagens die we vullen op basis van het aantal patiënten wat we denken dat ze willen eten. Op afdelingen met veel ouderen zit er meer de klassieke Hollandse pot in, op andere afdelingen meer gekruide maaltijden. Onze kok maakt elke dag twee voorbeeldborden met garnering, zodat de voedingsassistentes kunnen zorgen dat het er bij het maken van de keuze leuk uitziet”   Ton van Dijk heeft zich tot doel gesteld het voedingsafval tot een minimum te beperken. Het afval wat er toch nog overblijft word via een composteermachine verwerkt tot droge compost. Dit levert het ziekenhuis ook nog geld op! Dit is een mooi voorbeeld hoe je met een goede visie en doorzettingsvermogen een ziekenhuis een stuk duurzamer kunt maken en tegelijkertijd geld kunt besparen.

Ton, mijn complimenten, ik ben als broer en voorvechter voor duurzaamheid trots op wat je hiermee  bereikt hebt!