Back to blog

Plastic soep opruimer Boyan Slat wint duurzaamheidsaward VN

25 november 2014 in Initiatieven

Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, is uitgeroepen tot Champion of the Earth. Woensdag ontvangt hij in Washington de VN-award in de categorie ‘Inspiration and Action’.    De jeugd heeft de toekomst!

Het United Nations Environment Programme (UNEP) rijkt de prijzen dit jaar voor de tiende keer uit, in zes verschillende categorieën. De student Lucht- en Ruimtevaart in Delft, is de jongste winnaar ooit.

Boyan zet zich met zijn project The Ocean Cleanup in om de wereldzeeën te ontdoen van plasticafval. Met een passief systeem laat Boyan de zeestromen het zware werk doen. Al het drijvende plastic wordt naar één punt gedreven. Daar vangt zijn installatie het op voor recycling.

Boyan Slat Ocean Cleanup

Boyan Slat Ocean Cleanup

Voorgangers

Boyan Slat moet de prijs delen met Fatima Jama Jibrell. Te midden van de Somalische burgeroorlog vecht deze milieuactiviste tegen de illegale houtskoolindustrie. In 2013 werd de Inspiration and Action Award gewonnen door de Italiaan Carlo Petrini, orichter van de Slow Food Movement. In 2012 was de prijs voor Bertrand Piccard, de Zwitser die pioniert met een vliegtuig op zonne-energie.

Bron: UNEP | Foto: The Ocean Cleanup