Back to blog

IKEA investeert 1 miljard euro in strijd tegen klimaatverandering

26 augustus 2015 in Initiatieven

Zweedse meubelgigant Ikea neemt daadkrachtige stappen om klimaatverandering tegen te gaan en zet voor de komende vijf jaar 1 miljard euro opzij voor hernieuwbare energie en klimaatadaptatieprojecten.

Het meubelbedrijf maakte 4 juni bekend dat het 600 miljoen euro zal investeren in wind– en zonne-energie (500 miljoen voor wind, 100 miljoen voor zonne-energie, aldus Financial Times). Daarnaast zal de liefdadigheidstak van het bedrijf, Ikea Foundation, 400 miljoen euro investeren in klimaatmaatregelen voor derde wereldlanden. Het bedrijf neemt het heft verder in eigen handen door zijn eigen energie te beheren.

Meer aandacht nodig vanuit bedrijfsleven
Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij Ikea, zegt: ‘We hebben naar deze kwestie gekeken en ons gerealiseerd dat er niet genoeg positieve aandacht is vanuit het bedrijfsleven (voor klimaatverandering). Het is nu pas dat we zien dat meerdere bedrijven zich hier actief mee bezig beginnen te houden.’

De investering komt bovenop de 1,5 miljard euro die het bedrijf vanaf 2009 heeft geïnvesteerd in duurzame energie. De bedoeling is dat het bedrijf in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werkt.

Ikea investeert sterk in duurzaamheid

Ikea investeert sterk in duurzaamheid

Eigen duurzame onderneming
Howard zegt een stap verder te willen gaan dan alle andere bedrijven en doet dit door het beheer van duurzame energieprojecten volledig in eigen handen te nemen. Hiervoor hebben ze een gespecialiseerd team dat zich volledig toespitst op het beheer van windprojecten wereldwijd. Zo is het bedrijf een onafhankelijk duurzaam energiebedrijf en meubelbedrijf in één, aldus Howard.

Ikea is momenteel eigenaar van 23 windparken en 700.000 zonnepanelen. Door de volledige controle over de infrastructuur, kan het bedrijf zich beschermen tegen de stijgende energieprijzen in de toekomst. ‘Als een lange-termijn industrie kent men weinig zekerheden’, zegt Howard. ‘Eén van deze zekerheden is dat we energie zullen gebruiken binnen 20 jaar tijd. Vanuit financieel oogpunt is dit een perfecte “macro hedge”. Wij hebben de volledige controle over onze eigen energie.’

Duurzame producten
Hoewel de beweging naar hernieuwbare energie de emissies helpt reduceren, is het maar goed voor 2 procent van de totale CO2-voetafdruk van het bedrijf, zo meldt de website Fast Company. De grootste vervuilers komen van materialen waarin koolstof verwerkt zit -van plastic tot metaal-, en in de energie die klanten thuis gebruiken voor producten als verlichting of apparaten. Om dit te verduurzamen zegt Ikea ook bezig te zijn met het ‘redesignen’ van wat ze verkopen om de beoogde duurzaamheidsdoelen te behalen.

Ikea vekoopt enkel nog LED lampen

Ikea vekoopt enkel nog LED lampen

Zo zal in de winkels per 1 september alleen nog maar LED-verlichting te verkrijgen zijn en wordt de nu gebruikte plastic langzaamaan vervangen voor bio-plastic en andere gerecyclede versies van metalen. Interessant is dat het bedrijf ook het afval wil terugdringen door het te hergebruiken in nieuwe producten.

Lees het volledige artikel hier verder: http://www.fastcoexist.com/3047177/ikea-pledged-1-billion-to-fight-climate-change-and-thats-just-a-small-part-of-its-green-agen