Back to blog

Frankrijk eerste land in Europa dat plastic tasjes verbiedt!

30 november 2014 in Initiatieven

Frankrijk is doorgaans niet het land wat vooroploopt met duurzaamheid. Maar nu geven ze toch wel het goede voorbeeld door plastic tasjes in de ban te doen! Nu ook nog stoppen met kernenergie dan gaat het de goede kant op. Het wordt tijd om het aangroeien van de plastic soep tegen te gaan. De plastic deeltjes verdwijnen namelijk nooit meer maar worden steeds kleiner en komen uiteindelijk via voedsel in het menselijk lichaam terecht. Zo is er al plastic gevonden in honing, ‘need i say more’.

 

Frankrijk wordt het eerste land in Europa waar plastic tassen worden verboden. Dit heeft de Franse Tweede Kamer besloten. Als de Eerste Kamer ook instemt, gaat het verbod vanaf 2016 in. Daarnaast wordt vanaf 2020 ook de verkoop van plastic wegwerpbestek aan banden gelegd.

 

de plastic soep ramp

de plastic soep ramp

Aantal plastic zakjes per jaar
Geschat wordt dat de Fransen in 2007 in totaal 30,000 ton aan wegwerpbestek in de prullenbak hebben gegooid. De Europese Commissie heeft onderzocht dat de Fransoos gemiddeld jaarlijks 80 plastic zakjes gebruikt. Ter vergelijking, in Denemarken zijn dit er 4 en in Slowakije 400. Nederlanders gebruiken per persoon 71 plastic zakjes per jaar.

Lees ook: Zo bespaar je jaarlijkse honderden plastic tasjes

http://www.hetkanwel.net/2013/12/07/bespaar-jaarlijks-honderden-plastic-tasjes/

Plasticban buitenland
Frankrijk is niet het eerste land ter wereld dat een verbod invoert op plastic tasjes. In Haïti zijn ze al vanaf 2012 verboden. Ook Bangladesh heeft de vervuilende tassen inmiddels verbannen. Daarnaast heffen andere landen, zoals Ierland en Denemarken belasting op plastic tasjes. Hierdoor is het gebruik drastisch gereduceerd.

Verbod plastic tassen Nederland
Het is de vraag wat er in Nederland gaat gebeuren met de flinterdunne tasjes waarvan 90% direct na gebruik in de prullenbak verdwijnt. Als het aan de PvdA ligt, komt er ook in Nederland volgend jaar al een verbod. Supermarkten verstrekken al geen gratis tasjes meer. Op de markt, in andere winkels en in afhaalrestaurants worden de zakjes nog wel uitgedeeld. Als het aan Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek ligt, komt daar dus ook in Nederland binnenkort een einde aan.

Bronnen: France 24, Telesurtv en Nu.nl