Back to blog

Zorgverzekeraar VGZ investeert in verduurzaming van de gezondheidszorg door gezonde voeding!

16 maart 2016 in Duurzame gezondheid

De gezondheidszorg is een geldverslindende sector waar vaak enorme bedragen worden uitgegeven aan het bestrijden van de symptomen en niet altijd gezocht wordt naar de oorzaak. Gelukkig zijn er ook positieve initiatieven van belangen groepen en zorgverzekeraars die investeren in het bevorderen van een duurzame benadering van de gezondheids- zorg. Hippocrates had het in zijn tijd al door en zijn stelling was dan ook: Let food be thy medicine and medicine be thy food? The obsessive worship of “medicinal foods”.

Wat VGZ nu doet met een speciaal dieet om diabetes type 2 duurzaam te genezen is het in de praktijk brengen van deze stelling. Er zijn meer initiatieven die deze weg willen behandelen. Zo maak ik deel uit van stichting Immunowell om onderzoek naar de werking en fitheid van ons immuunsysteem te bevorderen. Ik probeer ook andere zorgverzekeraars te overtuigen van het belang van een meer duurzame aanpak van de gezondheidszorg. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Een duurzame preventieve benadering van de gezondheidszorg bespaard kosten voor de samenlevening en geeft de patient de regie terug over zijn of haar gezondheid.

 

 Zie hieronder dit prachtige voorbeeld :

Diabetes is een chronische ziekte, zo werd altijd gedacht. Maar door anders te eten, minder snelle koolhydraten maar wel gewoon vet, kunnen mensen van hun diabetes type 2 afkomen, blijkt nu. Op kleine schaal is hier al mee geëxperimenteerd.

Jarenlang hebben diëtisten dus eigenlijk de verkeerde adviezen gegeven. Vetarm was toen het devies, maar dat is nu bij deze diabetespatiënten juist uit den boze.

Verzekeraar VGZ financiert een pilot waarbij patiënten hun diabetes 2 leren omkeren. Ze mogen uiteraard groenten eten maar ook mayonaise en kaas. Wel moeten ze hun pasta- en broodinname sterk verminderen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Ruim twee derde van de diabetespatiënten heeft door dit dieet en door meer te bewegen hun medicijnen helemaal niet of heel veel minder nodig.

Gerard Kranendonk uit Nuenen spoot insuline. Die insuline ligt nu onaangeroerd in huis. Kranendonk is sinds het volgen van de pilot van een half jaar namelijk diabetesvrij. Hij voelt zich bevrijd. De nieuwe levenswijze kost wel discipline, maar hij heeft weer grip op zijn eigen lijf, vertelt hij.

Een Vandaag spreekt ook met Hanno Pijl, diabetoloog aan het LUMC. In de studio praten we verder met Ab Klink, oud-minister van Volksgezondheid en bestuurder
van zorgverzekeraar VGZ. Kijk hier de Een Vandaag aflevering terug.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes type 2. Dit aantal neemt snel toe. Medicatie bestrijdt slechts enkele symptomen van diabetes, maar geneest de patiënt niet. Diabetes kost de Nederlandse samenleving nu ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen). Als er niets verandert, zullen deze kosten in 2025 oplopen naar 20 miljard per jaar.

Voor meer informatie: klik hier