Back to blog

Zuid-Holland heeft wereldprimeur met stroom uit levende planten, Plant-e gaat dit leveren

2 september 2015 in In de media

Plant-e timmert al jaren aan de weg en krijgen steeds meer erkenning voor hun duurzame groene technologische ontwikkeling: elektriciteit opwekken met planten. December 2014 ben ik in Wageningen geweest om hier verslag van te doen. Zie mijn verslag op Durablog: http://www.durablog.nl/reportage/reportage-van-mijn-bezoek-aan-plant-e-te-wageningen/

 

Publicatie van de Provincie Zuid Holland:

http://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/@11332/energie-uit-planten/

De provincie Zuid-Holland heeft een primeur op het gebied van duurzame energieopwekking. De provincie en het Hoogheemraadschap Delfland hebben vandaag de techpionier Plant-e de opdracht gegeven om in het natte grasland bij de provinciale weg N470 stroom op te wekken uit levende planten. Plant-e is een jong bedrijf dat stroom produceert uit levende planten en bodembacteriën. Het is het eerste gebied ter wereld waar de nieuwe manier van stroomwinning op grote schaal langdurig wordt getest.

Elektriciteit opwekken met planten door fotosynthese

Elektriciteit opwekken met planten door fotosynthese

Half september 2015 gaan de schoppen de grond in om een proefopstelling te installeren, waarmee de berm langs de N470, tussen Delfgauw en Pijnacker, verandert in een duurzame energiebron. De provincie heeft de opdracht aan Plant-e toegekend in het kader van het project ‘de N470 geeft energie’. Met dit project werkt de provincie aan het opwekken en besparen van energie in de bouw, onderhoud en gebruik van de provinciale wegen. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie: “We willen de best bereikbare provincie zijn. Met het project ‘de N470 geeft energie’ creëren wij een omgeving waarin we met innovatieve bedrijven, burgers en onderwijsinstituten samen innoveren. Met deze partners ontwikkelen en testen we nieuwe manieren van wegaanleg en –onderhoud die later rendabel toegepast kunnen worden.”

 

Duurzame provincie
Naast het geplande groot onderhoud aan de N470 heeft de provincie budget vrijgemaakt om nieuwe technologieën te kunnen testen. Zo draagt de provincie bij aan de nationale doelstelling om in 2020 20% energie te besparen, 14% duurzaam op te wekken en de CO2 -uitstoot met 20% te beperken. Han Weber, gedeputeerde energie: “Voor de transitie naar duurzame energie is de inzet van verschillende schone  energiebronnen nodig. De kennis die we hiermee opdoen is goed voor het milieu en onze economie.”

World Economic Forum
Plant-e ontving eerder deze maand een prijs voor hun innovatie uit handen van het World Economic Forum, bedoeld voor veelbelovende techpioniers. Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Google, Airbnb en Twitter. Plant-e directeur Marjolein Helder: “We zijn erg trots op de prijs van het World Economic Forum. Gelukkig hadden we die bevestiging van de provincie en het Hoogheemraadschap al voor we deze internationale erkenning kregen. De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons namelijk een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken.”

De testresultaten worden gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen en zo de opbrengst per vierkante meter begroeiing te optimaliseren.

25% oppervlakte Zuid-Holland geschikt voor plantenbatterij
Jonne Klaver opdrachtgever ‘de N470 geeft energie’ van de provincie Zuid-Holland: “Samen met het Hoogheemraadschap zien wij veel potentie in de plantenbatterij. Bijna een kwart van het oppervlakte van Zuid-Holland is geschikt om via micro-organismen in de bodem stroom te leveren.” De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. De brede bermen zorgen ervoor dat er veel ruimte is om technieken op het gebied van energiebesparing en -opwekking te plaatsen. Klaver vervolgt: “Wie weet, wordt in de nabije toekomst de elektriciteit voor straatverlichting, stoplichten en signalering opgewekt door de rietkraag langs de weg.”