Back to blog

Zondag met Lubach: “Verschrikkelijk nieuws voor groenten, en dus voor ons allemaal”

2 april 2015 in In de media

Er dreigt nu ook in de voedingsindustrie een monopoliepositie te ontstaan voor grote ondernemingen. Dit is al gebeurd in de energiesector en de farmaceutische industrie. Hier staat alleen geld verdienen centraal en niet het welzijn van de mensheid. Dit mogen we dus niet laten gebeuren. Goed dat Arjan Lubach het dus aan de kaak stelt.

Verschrikkelijk nieuws voor groenten, en dus voor ons allemaal. Afgelopen woensdag is er iets gebeurd, een ramp, waardoor onze hele voedselvoorziening kan instorten. En jullie weten weer eens van niks. Dat zei Arjen Lubach zondag in zijn programma ‘Zondag met Lubach’.
Meer dan een derde van alle groentezaden ter wereld komt uit Nederland. Met zaden valt veel geld te verdienen en dus vragen grote multinationals in toenemende mate patent aan op groenterassen.

Monsato is een omstreden bedrijf

Monsato is een omstreden bedrijf

Afgelopen woensdag heeft het Europees Octrooi Bureau officieel besloten dat het toegestaan is om groenten te patenteren. Er stond één klein miniberichtje over in de krant. In Amerika zijn groentepatenten al heel lang de norm.
De koning van het Amerikaanse systeem heet Monsanto. De meeste mensen kennen Monsanto van de onkruidverdelger Roundup. Anderen kennen het als producent van Agent Orange, gif dat in Vietnam werd gebruikt om bomen te ontbladeren zodat Amerika de Vietcong beter uit de bomen kon schieten.
Monsanto claimt in Amerika de ene groente na de andere. Ze hebben al duizenden patenten en drukken kleine kwekers uit de markt. Monsanto probeert al een tijdje de Amerikaanse praktijken ook in Europa toe te passen. Sinds deze week staat de patentpoort wagenwijd open voor de paprika van Syngenta en de broccoli van Monsanto.

 

Gepubliceerd op 30 mrt. 2015
www.vpro.nl/zml

Groot nieuws: afgelopen woensdag heeft het Europees Octrooi Bureau officieel besloten dat het toegestaan is om groente te patenteren. Wat betekent dit? Zondag met Lubach zocht het uit.

Zondag Met Lubach. Zeven dagen nieuws in dertig minuten, satirisch geremixt door Arjen Lubach. Met irrelevante verhalen van relevante gasten. Of andersom. Vanuit theater Bellevue in Amsterdam: platte inhoud en diepgravende grappen.

Volg Zondag Met Lubach op Facebook: http://www.facebook.com/zondagmetlubach.
En op Twitter: http://www.twitter.com/arjenlubach