Back to blog

Water zuiveren en elektriciteit opwekken tegelijk

11 september 2014 in Duurzame technologieën , In de media , Initiatieven

De australische studente Cynthia Sin Nga Lam heeft het H2Pro systeem bedacht om vuil water te zuiveren en tegelijk elektriciteit op te wekken!

Met haar uitvinding is Lam een van de 15 finalisten van de Google Science Fair, een online wedstrijd voor scholieren over de wetenschap.

Hier mee is de stelling ‘De jeugd heeft de toekomst’ weer kracht bijgezet !!!

Water zuiveren en elektriciteit opwekken tegelijk

De uitvinding van de 17-jarige Cynthia Sin Nga Lam maakt de wereld een stukje beter. De scholiere ontwikkelde de zogenaamde H2Pro: een draagbaar fotokatalytisch stroomopwekkings- en waterzuiveringsapparaat. Oftewel: een heel handig apparaatje dat water zuivert én tegelijkertijd elektriciteit opwekt.

Om iets te betekenen voor de miljoenen mensen die geen schoon drinkwater en elektriciteit tot hun beschikking hebben, bedacht de Australische Cynthia Sin Nga Lam de H2Pro. Het mobiele apparaat is volledig duurzaam en werkt op basis van fotokatalytische technologie. Deze technologie gebruikt enkel zonlicht als voedingsbron om water te zuiveren en tegelijkertijd elektriciteit op te wekken.
“In het fotokatalyseproces wordt water niet alleen schoongemaakt en gesteriliseerd, maar wordt er ook waterstof geproduceerd dat gebruikt kan worden om elektriciteit op te wekken”, legt de scholiere uit.

Titaniumoxide

Voor het hele proces is enkel licht en titanium nodig. De H2Pro absorbeert titaniumoxide UV-straling vanuit de zon. De H2Pro werkt als volgt: Wanneer er water in de bovenkant van het apparaat wordt gegoten, sijpelt dat door een membraan van door de zon geactiveerde titaniumoxide. Dat zorgt voor een reactie, waardoor het vuile water wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Vervolgens stroomt het water door naar een tweede filter, waar het nog iets schoner wordt gemaakt. In minder dan twee uur tijd is het water klaar voor gebruik.

Met haar uitvinding is Lam een van de 15 finalisten van de Google Science Fair, een online wedstrijd voor scholieren over de wetenschap.

Bron: Motherboard.com
Foto: Google Science Fair/Cynthia Sin Nga Lam