Back to blog

WakaWaka is ‘meest sociale organisatie’ van Nederland

24 juni 2014 in In de media

Het bedrijf achter zonnelamp WakaWaka is de meest sociale organisatie van Nederland. De prijs werd gisteren uitgereikt tijdens de Social Enterprise Day.

De WakaWaka is een kleine LED-lamp met ingebouwd zonnepaneeltje. Maurits Groen bedacht het idee rond het WK voetbal in Zuid-Afrika. Dankzij de lampen kon de CO2-uitstoot van het WK gecompenseerd worden, maar het lampje is eigenlijk bedoeld voor derdewereldland​en.

Inzetten tegen energie-armoede
WakaWaka is een ‘sociale onderneming’, omdat het bedrijf zich inzet om energie-armoede te bestrijden. “Zij hebben de allerarmsten als doelgroep en realiseren grote impact met hun high tech, low-cost lampen”, schrijft de jury van de prijs.

LEES OOK: Zonnelamp helpt ook de Filipijnen

“Door gebruik te maken van de laatste techniek op het gebied van zonne-energie, is WakaWaka een echte levensredder voor mensen zonder toegang tot elektriciteit. Start-up WakaWaka heeft een welverdiende eerste prijs.”

De winnaar krijgt toegang tot deelname aan de zogenaamde Social Enterprise Leadership Journey, waarbij de winnaar gekoppeld wordt aan een CEO van een gevestigd bedrijf. WakaWaka kreeg de prijs gisteren uitgereikt tijdens de Social Enterprise Day, georganiseerd door Kirkman Company en Gemeente Utrecht.

WakaWaka bij Toekomstmakers
In ‘Toekomstmakers: De interviews’ sprak Hella Hueck met Maurits Groen. Eerder hadden we in onze uitzending ook al aandacht voor de WakaWaka. Kijk dat item hier terug: