Back to blog

Waarom goedkope olie hernieuwbare energie niet bedreigt

25 januari 2015 in In de media

Je zou verwachten dat de lage olieprijzen nadelig zouden kunnen zijn voor de hoeveelheid investeringen in duurzame energie. Dus toen ik dit artikel tegenkwam bij duurzaam bedrijfsleven stemt mij dit hoopvol. De geest van duurzame investeringen is kennelijk toch uit de fles. Lage olieprijzen kunnen deze geest er niet terug instoppen!

Stuart Bernstein, topman op het gebied van cleantech bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

 

Volgens specialisten van Goldman Sachs en Deutsche Bank is de impact van de dalende olieprijs op investeringen in duurzame energie veel kleiner dan beleggers denken. De investeringen in duurzame energie stegen in 2014 met dubbele cijfers. Mooi nieuws, na jaren van relatieve stilstand. Nu de olieprijs in enkele maanden is gehalveerd, vrezen beleggers dat de groei opnieuw zal afvlakken. Stuart Bernstein, topman op het gebied van cleantech bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

“Ik wil de impact van dalende olie- en gasprijzen op hernieuwbare energie niet marginaliseren”, zegt Bernstein in een interview met Bloomberg. “maar de lagere olieprijzen zullen de elektriciteitsprijzen op langere termijn niet veranderen.”

Dat de aandelen van zonnepaneelfabrikanten sterk mee dalen met de olieprijs, is volgens de analisten van Goldman Sachs en Deutsche bank niet gebaseerd op de realiteit in de markt. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en slechts 1 procent van de elektriciteit in de VS komt voort uit olie. Dat zal niet snel veranderen.

zonnepanelen

Zonne-energie

Ruim twintig makers van zonnepanelen verloren samen sinds juni 2014 meer dan 40 procent van hun beurswaarde. Toch verwacht de branche wereldwijd een sterke groei dit jaar. Vooral in Azië en de Verenigde Staten.

“Geen van deze markten zal last hebben van de goedkope olie”, zegt Vishal Shah, analist hernieuwbare energie bij Deutsche bank. “2015 zal een zeer sterk jaar worden voor zonne-energie installaties.”

Bron: Bloomberg | Foto: Mike Lewinski, via Flickr