Back to blog

Vleesverwerker stort zich op groenteburger, dat is verduurzaming van de voedselproductie

11 augustus 2015 in In de media

Ik heb laatst de documentaire ‘Cowspiracy’ gezien. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt hoe vervuilend de bio industrie eigenlijk is. Om een kilo vlees te fokken is veel biologisch materiaal nodig die we veel beter direct zouden kunnen consumeren. Dit zou veel methaan en CO2 uitstoot schelen. Gelukkig worden steeds meer mensen flexetariur. Dat wil zeggen minder vlees eten en meer groente en vis. Wij doen dat zelf ook nu een aantal jaren en dat bevalt prima! Ik gebruik zelf ook minder zuivel. In plaats van melk gebruik in nu cocosnoot-melk en in plaats van boter cocosnoot-boter.

Als je Cowspiracy ook wil zien, surf dan naar:  http://www.cowspiracy.com

Het initiatief van Zwanenburg foods om naast vlees nu ook groenteburgers te gaan produceren vindt in een lovenswaardig initiatief! namens Durablog de complimenten aan deze voedselproducent voor deze durf en visie op weg naar een meer duurzame voedselvoorziening. Dit is ook beter voor de gezondheidstoestant van de consumenten.

 

 Uit dagblad Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4117075/2015/08/10/Vleesverwerker-stort-zich-op-groenteburger.dhtml

De producent van Kips leverworst, Zwanenberg Food, maakt sinds kort groenteburgers. In de supermarkten van Jumbo zijn al drie soorten verkrijgbaar: de gele maïsburger, de rode bietenburger en een groene gemaakt van erwten en sperziebonen.

Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken
Tjeerd van der Laan
De stap is opvallend, want Zwanenberg Food behoort met een omzet van 350 miljoen euro tot de drie grootste vleesverwerkers van Nederland. Het concern ziet echter de vleesconsumptie in Nederland en West-Europa afnemen. En Zwanenberg denkt niet dat die in de toekomst weer gaat groeien, ‘gezien de stemming in de samenleving’. Het 140 jaar oude familiebedrijf wil over vijftig jaar nog bestaan. Daarom heeft het na rijp beraad ervoor gekozen deels over te stappen op groenteburgers.

de gezonde en lekkere groenteburger

de gezonde en lekkere groenteburger

Dat kostte binnen het vleesbedrijf veel overredingskracht, laat projectleider Tjeerd van der Laan doorschemeren. Het concern blijft wel vlees verwerken, want in de opkomende economieën wordt wel meer vlees gegeten. “We gokken op beide trends.”

Het bedrijf dacht aanvankelijk na over vleesvervangers, maar daarvan zijn er al aardig wat. “Nederlanders eten te weinig groenten”, zegt Van der Laan. “Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken. Zouden wij daarin iets kunnen betekenen?”

In een jaar tijd ontwikkelde de vleesverwerker de groenteburger. Naast Jumbo verkoopt Ikea inmiddels de bietenburger. Ook de grote cateraars Sodexo en Albron hebben de groenteburgers in hun assortiment. Zwanenberg is nu aan het experimenteren met burgers gemaakt van knolselderij, bloemkool, wortel of tomaat.

Trouw-abonnees lezen vandaag waarom één van de grootste vleesverwerkers van Nederland zich stort op groenteburgers.