Back to blog

Timmermans laat Nederland stikken volgens milieudefensie

11 december 2014 in In de media

Ik had tot nu toe een hoge dunk van Frans Timmermans. Maar als hij zo doorgaat dan dreigt hij het kind met het badwater weg te gooien. Overbodige regels afschaffen ben ik op zich voor maar als daarmee het klimaat wordt verslechterd schiet hij volledig zijn doel voorbij!

 

Vandaag is bekend geworden dat vicepresident Timmermans definitief van plan is om de voorstellen voor luchtkwaliteit en circulaire economie te schrappen in het kader van de deregulering.

Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie is zeer ontstemd over de voorgenomen afschaffing: “Timmermans laat Nederland stikken, ons land heeft baat bij goede Europese afspraken, niemand heeft zoveel te lijden van luchtvervuiling uit het buitenland als Nederland en België. Luchtvervuiling in Europa kost ons nu 900 miljard euro per jaar en het is één van leidende vermijdbare doodsoorzaken in Nederland. Alle verbeteringen in luchtkwaliteit die de afgelopen jaren zijn bereikt, zijn bereikt op basis van Europees beleid. Als lidstaten eigen beleid moeten maken hebben we 27x meer regels dan één Europees beleid. Dat is inefficiënt en wat ons betreft terug naar af.”

In de voetnoten het gelekte stuk en een open brief van de Groene 10 (een samenwerkingsverband van o.a Friends of the Earth Europe (Milieudefensie), Wereldnatuurfonds en Greenpeace) aan Timmermans. Uit de brief blijkt dat het afschaffen van de luchtkwaliteitsvoorstellen leidt tot 58,000 extra voortijdige sterfgevallen per jaar. In de brief wordt gesproken over bedragen tussen de 40 en 140 miljard euro aan gemiste besparingen op het gebied van van gezondheidszorg, betere arbeidsproductiviteit, betere oogsten en minder schade aan gebouwen.

 

frans-timmermans-speech-vn-scr

Uitgelekt voorstel van Europese Commissie:

https://milieudefensie.nl/publicaties/brieven/uitgelekt-voorstel-van-europese-commissie/view

Brief aan Timmermans / EC over de gevolgen van schrappen regels luchtkwaliteit en circulaire economie

https://milieudefensie.nl/publicaties/brieven/brief-aan-timmermans-ec-over-de-gevolgen-van-schrappen-regels-luchtkwaliteit-en-circulaire-economie/view