Men zegt wel eens toeval bestaat niet. Dat denk ik nu ik het bovenstaande bericht lees over Shell. Wie mijn blog volgt weet dat ik de ontwikkelingen van de brandstofcel technologie gevoed door waterstofgas al jaren op de voet volg. Waarom spreek ik dan over toeval bestaat niet? Onlangs ben ik via Follow This aandeelhouder geworden van Shell en heb ook aan de directeur van Shell een e-mail gestuurd om meer te gaan investeren in waterstofgas technologie. Tot mijn vreugde lees ik dat ze dit inderdaad aan het doen zijn. Toeval of geen toeval, ik ben er blij mee. Ik hoop zelf binnen niet al te lange tijd een brandstofcel auto te kunnen rijden op waterstofgas.
Shell bouwt groot netwerk van waterstofstations in Duitsland
Energieconcern Shell wil de komende jaren een landelijk dekkend netwerk van waterstofstations bouwen in Duitsland. In 2023 moeten er zo’n vierhonderd Shell-locaties zijn waar autorijders waterstof kunnen tanken. De vulpunten komen bij bestaande tankstations. Hoeveel geld ermee is gemoeid, maakt het bedrijf niet bekend. De multinational kijkt ook naar mogelijkheden om in Nederland dergelijke vullocaties te openen.
Met de bouw van het Duitse netwerk moet de populariteit van waterstofauto’s worden vergroot. Vier jaar geleden opende Shell het eerste station bij de oosterburen. Inmiddels heeft het Brits-Nederlandse concern er drie, in Berlijn en in Hamburg (2). In totaal zijn er al negentien Duitse waterstofvulpunten.
Total
Om de plannen mogelijk te maken is een samenwerking aangegaan met de Duitse overheid en diverse bedrijven. Onder meer het Franse Total en producent van industriële gassen Air Liquide zijn betrokken bij de realisatie van het netwerk, dat naast de vierhonderd Shell-locaties ook gaat bestaan uit diverse andere vulpunten.
Shell denkt dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol kan spelen als verduurzamer van het wegvervoer. Het gaat hierbij met name om personenauto’s. Of de duurzame energiedrager ook grootschalig kan worden ingezet bij het wegtransport, is twijfelachtig. Het concern ziet voor die tak van vervoer met name vloeibaar aardgas (lng) als een betere oplossing.
Waterstof
Auto’s die op waterstof rijden, hebben een brandstofcel aan boord. Deze cel zet het getankte waterstof om in elektriciteit, dat wordt gebruikt om het voertuig aan te drijven. Het restproduct van dit proces is zuiver, drinkbaar water. Voordeel hiervan is een beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen, zeker als het waterstof ook op een duurzame manier wordt geproduceerd.
Recentelijk startte Shell ook in Engeland met de aanleg van waterstofstations. In het zuidwesten van het land komen drie vulpunten. In Nederland heeft voormalig Shell-ondernemer Petra van Stijn waterstof aangeboden, maar zij is daar na enige tijd mee gestopt vanwege te weinig vertankingen.
Noordzee
Hoewel Shell dus fors investeert in waterstof, stoot het diverse andere bedrijfsactiviteiten juist af. Zo schrijft de Britse krant The Times dat de energiereus zijn belangen in twee Noordzee-onderdelen in de etalage heeft gezet. Het gaat hierbij om een belang in een productie- en opslagplatform en in het Gannet-veld.
Het is zeker niet de eerste keer dat Shell onderdelen verkoopt de laatste tijd. In veel landen verkoopt het bedrijf bijvoorbeeld tankstations, zoals in Australië, Italië, Noorwegen en zelfs in thuisland Engeland. Ook werd recentelijk de Franse lpg-tak van de hand gedaan. Redenen van de verkopen zijn de aanhoudende lagen olieprijs en de plannen om BG Group over te nemen.