Back to blog

Reactie Paul Polman COP21: ‘Klimaatakkoord is ondubbelzinnig signaal aan bedrijfsleven’ -

3 januari 2016 in In de media , Initiatieven

Deze verklaring van Paul Polman van Unilever sluit mooi aan bij mijn verhaal wat in de FD bijlage duurzaam verpakken staat. Hierin pleit ik voor het nemen van duurzame initiatieven door het bedrijfsleven.

Dit artikel is gepubliceerd in de Adformatie

‘Het komt nu neer op ons allemaal – het bedrijfsleven, overheid, financiële wereld of maatschappelijk middenveld – om samen te werken en de papieren beloftes om te zetten in concrete actie.’ –

Paul Polman (Unilever) ziet het klimaatakkoord in Parijs als een duidelijk signaal voor het bedrijfsleven. In onderstaande reactie, afgelopen zondag verstuurd door Unilever, zegt hij hierover het volgende:

‘De wereld eiste klimaatmaatregelen en de internationale gemeenschap heeft gereageerd. Het akkoord van gisteravond laat er geen twijfel over bestaan dat we ons daadwerkelijk achter een gemeenschappelijk doel kunnen scharen: de enorme uitdagingen aanpakken waarmee we worden geconfronteerd en zo een tragedie voorkomen voor de vele miljoenen mensen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering en de economische welvaart van de wereld in de 21e eeuw veiligstellen.

Het leiderschap dat de regeringen van Frankrijk en Peru hebben getoond door initiatieven van steden, regio’s, bedrijven en het maatschappelijk middenveld met elkaar te verbinden, parallel aan de formele onderhandelingen van het afgelopen jaar, heeft binnen de private sector een ongekende beweging in gang gezet van acties ter ondersteuning van een ambitieuze mondiale overeenkomst.

Signaal
Het resultaat is een ondubbelzinnig signaal aan het bedrijfsleven en de financiële gemeenschap, een signaal dat zal fungeren als aanjager van échte verandering in de reële economie:

De miljarden dollars die de ontwikkelde landen hebben toegezegd zullen worden aangevuld met de biljoenen dollars die naar koolstofarme investeringen zullen gaan.
Initiatieven van honderden bedrijven die leiderschap hebben getoond – zoals de overstap naar 100% hernieuwbare energie – zullen de norm worden voor honderdduizenden.
Op belangrijke koolstofarme terreinen zullen investeringen in innovaties worden opgevoerd en we mogen ervan uitgaan dat het tempo van verandering verder zal versnellen naarmate de wereld zich achter dit historische moment schaart en de toezeggingen uitvoert die in Parijs zijn gedaan.

Deur openen naar biljoenen dollars
De consequenties van dit akkoord gaan veel verder dan de maatregelen die overheden nemen. Ze zullen worden gevoeld door banken en effectenbeurzen, in boardrooms en in researchcentra naarmate de wereld tot zich laat doordringen dat we beginnen aan een uniek project om de wereldeconomie te decarboniseren. Dit besef zal de deur openen naar biljoenen dollars en naar de enorme creativiteit en het innovatief vermogen van de private sector die de handschoen zal oppakken op een manier die de ergste gevolgen van klimaatverandering zal afwenden.

Met dit akkoord is een duidelijke koers uitgezet om de wereldeconomie te decarboniseren binnen een termijn die veel mensen die nu leven nog zullen meemaken, en de vruchten te plukken van versnelde investeringen in infrastructuur, schonere lucht, grotere veiligheid en een groeiende koolstofarme wereldeconomie.

Naast het geweldige leiderschap van President Hollande, Laurent Fabius, Ségolène Royal, Manuel Pulgar-Vidal en Laurence Tubiana, getuigt dit succes in hoge mate ook van het leiderschap binnen de Verenigde Naties.  Zowel VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon als Christiana Figueres, directeur van het klimaatprogramma van de VN (UNFCCC), hebben zich onvermoeibaar getoond in hun inzet om te komen tot het resultaat waarvan we gisteravond getuige waren.

‘Een economie met nul uitstoot realiseren is de grootste zakelijke kans van de eeuw’

– See more at: http://www.adformatie.nl/nieuws/reactie-paul-polman-cop21-klimaatakkoord-ondubbelzinnig-signaal-aan-bedrijfsleven#sthash.Yh3dZyyS.dpuf