Back to blog

Nigeriaanse student bouwt op wind en zon aangedreven auto voor $6.000

4 juli 2014 in In de media

Het is natuurlijk geen hight-tech oplossing maar wel een mooi verhaal. Zo zie je toch dat er wereldwijd steeds meer duurzame initiatieven zijn. Dit is toch wel een zeer charmant verhaal van een Nigeriaanse student die de moeite doet om in zijn beleving CO2 uitstoot te voorkomen!

 

De auto heeft een groot zonnepaneel op de bovenkant en windturbine aan de onderkant. Foto: Inhabitat

Een Nigeriaanse student heeft een Volkswagen Kever omgebouwd tot een met zon en wind aangedreven auto. Hij bouwde de auto voornamelijk van schroot en onderdelen die hij van familie en vrienden kreeg. De auto is perfect voor het extreme klimaat van Nigeria.

De omgebouwde Beetle heeft een groot zonnepaneel op het dak, en een windturbine onder de motorkap. Hierdoor kan het gemakkelijk de zon, die in Nigeria bijna de hele dag op je hoofd brand, en de wind die tijdens het rijden ontstaat opvangen en gebruiken om de batterij op te laden. Daarnaast heeft Oyeyiola, de student, een sterk ophangsysteem geïnstalleerd, zodat de auto niet onder het gewicht van alle groen technologie bezwijkt.

Al met al Oyeyiola, door de hulp van familie en vrienden, niet meer dan 6000 dollar uitgegeven aan de auto. Zo’n fantastische innovatie hoeft dus niet eens veel geld te kosten.

Oyeyiola zei zelf over het project: “Ik wilde iets doen tegen de klimaatverandering en de uitstoot van CO2, dat ecosystemen verwoest. Op dit moment wordt de agrarische sector al enorm aangetast, en begint ook de watervoorziening in het geding te komen.”

Op dit moment kost het nog zo’n 4 a 5 uur om de batterij van de auto op te laden, wat natuurlijk nog lang niet ideaal is. Maar het design zit nog in de begin fase van de ontwikkeling, en Oyeyiola is dan ook nog lang niet klaar met de auto.

Het is niet bekend hoever de auto kan rijden en of het een volledige elektrische auto is of een hybride. Bovendien is het volgens de wetten van de natuurkunde niet mogelijk dat de windturbine meer stroom levert dan de auto nodig heeft om te rijden. Het is dus onwaarschijnlijk dat de kever heel ver komt op de accu alleen, maar Oyeyiola is een rasoptimist: “Ik blijf de auto verder ontwikkelen totdat het Nigeria’s auto van de toekomst is.”