Back to blog

Belangrijke stap naar kringloop economie: een datingsite voor materialen.

26 september 2019 in Duurzame technologieën , In de media , Initiatieven

Omdat ik al een tijdje met Durablog ben aangesloten bij ‘Duurzaambedrijfsleven.nl’ , kreeg ik bericht van de podcast ‘Green Leaders’ waarin Maayke Damen geïnterviewd werd door Paul van Liempt.

Het verhaal van Maayke van Damen is zeer indrukwekkend op vlak van bevlogenheid voor het verduurzamen van de wereld. Van jongs af aan is zij intrinsiek gemotiveerd  in het verduurzamen van de wereld en zag gaandeweg in dat rendabele business modellen hierbij belangrijk zijn om zaken praktisch van de grond te krijgen. Zo bedacht zij het ‘grondstoffen paspoort’ wat uiteindelijk de basis werd voor het bedrijf Excess Materials Exchange wat zij samen met Christian van Maaren heeft opgericht als een datingsite voor materialen. Dit is een manier om afval stoffen om te zetten in grondstoffen en zo een kringloop economie werkelijkheid te maken. Wat Maayke betreft mag het ego niet langer centraal staan maar moeten bedrijven over hun eigen schaduw heen springen om intensief samen te werken en wat voor de ene partij afval is door een andere partij als grondstof kan worden ingezet.

De Podcast is een aanrader wat mij betreft: via deze link kan je de podcast beluisteren.

 

 

Maayke Dame

Wie is Maayke Damen?

Maayke Damen is medeoprichter van Excess Materials Exchange. Een digitale marktplaats waar bedrijven overtollige producten en materialen uitwisselen. Met behulp van slimme technologie vindt de start-up de beste match. Daarmee krijgt afval waarde.

Positie

Maayke Damen richtte samen met Christian van Maaren Excess Materials Exchange op. Maayke Damen bedacht het grondstoffenpaspoort dat aan de basis staat van de digitale marktplaats.

Excess Materials Exchange brengt vraag en aanbod van materialen  bij elkaar. De start-up zoekt met behulp van innovatieve technologie naar de beste match. Dat is de degene met de meest hoogwaardige hergebruikspotentie. Een goede match levert financiële winst én meerwaarde voor het milieu op.

Resultaat

Het lukte Excess Materials Exchange om grote partijen als DSM, ProRail en Schiphol te strikken om mee te werken met een pilot.

De totale potentiële waarde van alle achttien materialen uit de pilot bij elkaar, van koffiedrab tot spoorstaven, komt uit op € 118 miljoen. Daarvan is € 64 miljoen daadwerkelijke financiële waarde, gecreëerd doordat materialen een andere bestemming kregen. Daarnaast bestaat het bedrag uit € 54 miljoen aan milieukosten. Tot slot berekende Excess Materials Exchange dat de vermeden afvalverwerkingskosten kunnen oplopen tot € 5,4 miljoen per jaar. Nu de pilot is afgerond is het tijd voor opschaling.

Persoon

Maayke Damen is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in duurzaamheid. Gaandeweg kwam zij tot de realisatie dat écht impact maken pas kan met een goede businesscase.

Maayke Damen spreekt op podia in binnen- en buitenland. Zo sprak zij in de zomer van 2019 op het hoofdpodium van het innovatiefestival iNOVUSS in Letland. Ondanks haar bescheidenheid spreekt zij met veel enthousiasme en overtuigingskracht over haar start-up. Zij is niet van ‘het wijzende vingertje’ en wil zelfverzekerd (en zonder ego) de wereld veranderen. Maayke Damen is opgenomen in de prestigieuze Innovators Under 35-lijst van de MIT Technology Review.