In 2012 zijn in samenwerking met projectpartner Algae Food & Fuel op het terrein van ACRRES twee algenvijvers (250 m2 groot en 125 cm diep) en drie fotobioreactoren gerealiseerd. Van de twee open algenvijvers ligt er één in de open lucht en één binnen in een kas, zo heeft ACRRES algenfaciliteiten om voor het Nederlands klimaat reële productieniveaus vast te stellen. De bijbehorende fotobioreactoren zijn 1, 20 en 60 kuub groot en voorzien van LED-verlichting en vloerverwarming. Ze zijn inzetbaar als voorkweekbassin en kunnen daarnaast gebruikt worden als zelfstandig productiesysteem voor onderzoek.
Klik hier voor een filmpje over de test opstelling:
ACRRES produceert de algen volgens haar zelf ontwikkelde EnergieRijk-concept. Ze beschikt binnen het EnergieRijk-concept over een co-vergistingsinstallatie met warmtekrachtkoppeling, voorbewerkingsinstallatie, bio-ethanol installatie, zonneweide en deze algenproductie-unit. Al deze installaties zijn aan elkaar gekoppeld; het restproduct van de één is de inputgrondstof voor de ander. Voor de algenproductie maakt ACRRES gebruik van de restproducten (rookgas, warmte en digestaat) van haar co-vergistingsinstallatie. Dit gebeurt op de volgende manieren:
- De co-vergistingsinstallatie produceert biogas dat via een warmtekrachtkoppeling wordt omgezet in elektriciteit. De hierbij vrijkomende rookgassen zijn rijk aan CO2 en warmte. Door de rookgassen te koelen en vervolgens door de vijvers heen te voeren dient CO2 als voeding voor de algen.
- De mogelijkheden om bewerkt digestaat als bron van voedingsstoffen voor de algen te gebruiken wordt onderzocht. Hoewel digestaat rijk is aan stikstof en fosfaat en daarom in potentie geschikt als meststof voor algen blijkt toevoeging aan algencultures in de praktijk tot problemen te leiden. Daarom wordt gekeken of het wel mogelijk is het digestaat via voorbewerking geschikt te maken als meststof voor algen.
- De restwarmte van de warmtekrachtkoppeling wordt gebruikt om ook ‘ s winters de groeiomstandigheden voor de algen optimaal te houden. Door op deze manier gebruik te maken van restproducten is de kringloop van restproducten uit co-vergisting gesloten. De CO2-uitstoot neemt af en is er sprake van een hogere energiebenutting.