Back to blog

Afsluitdijk krijgt testcentrum voor groene energie

13 juli 2014 in In de media , Initiatieven

Gelukkig worden er steeds meer investeringen gedaan in het opwekken van duurzame energie. Hieronder een artikel over het opwekken van duurzame energie met behulp van getijde stromingen. Als er iets duurzaam is dan is dat het wel. Alleen jammer dat ze voor opslag met batterijen gaan en niet voor het omzetten van elektriciteit in waterstofgas. Want met waterstofgas kan je via brandstofcellen weer elektriciteit opwekken en zo voertuigen, transportmiddelen en datacenters van energie voorzien! Maar het is absoluut een goed initiatief wat ik van harte toejuich!

Afsluitdijk krijgt testcentrum voor groene energieOp de Afsluitdijk bij Den Oever komt eind dit jaar een testcentrum voor hybride energiesystemen. De vier aangesloten energiebedrijven onderzoeken de opwekking en opslag van groene stroom.

Het gaat om vier bedrijven gespecialiseerd in onderwaterturbines, windmolens, zonnepanelen en accu’s. De samenwerking is nieuw. Met de bouw van het testcentrum is een bedrag van € 2 mln gemoeid. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De onderwaterturbine van het Nederlandse bedrijf Tocardo Tidal Turbines is een relatief nieuwe bron van groene stroom. De installatie maakt gebruik van getijdenstromingen. Bij Den Oever is vijf jaar geleden een proeflocatie ingericht. Het water dat vanuit het IJsselmeer via de spuisluizen van de Afsluitdijk naar de Waddenzee stroomt, zet de turbine met een vermogen van 100 kilowatt in beweging. De stroom komt via energieleverancier Greenchoice bij Nederlandse huishoudens. Dit najaar wordt de verouderde turbine vervangen door drie geavanceerdere modellen van 100 kilowatt elk.

Stroom uit getijdencentrales is veel duurder dan andere stroom: zo’n 30 cent per kilowattuur. Het bedrijf verwacht dat de prijs omlaag kan door te leren van de ervaringen en door schaalvergroting.

Volgens voorzitter Ed Nijpels van de Borgingscommissie Energieakkoord is het onderzoekscentrum een ‘prachtig voorbeeld van belangwekkende innovatieve initiatieven’. Nijpels is aangesteld om de vorderingen rond de uitvoering van het Energieakkoord te volgen. Volgens het akkoord moet 14 procent van de Nederlandse energie in 2020 afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. In 2013 was dat 4,5 procent.