Back to blog

Zonne-energie voor Finse drukkerij aan de poolcirkel

7 april 2015 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Veel bedrijfspanden waaronder drukkerijen hebben een groot dakoppervlak. Dit is ideaal voor de productie van zonne-energie. Als we alle bedrijfspanden zouden voorzien van zonnepanelen dat zou dat toch veel extra zonne-energie capaciteit kunnen opleveren. Als banken en pensioenfondsen hierin zouden investeren dan kan dat ook nog een leuk rendement opleveren. Hieronder een mooi voorbeeld uit Finland

De Finse stad Oulu ligt op twee uur rijden van de Poolcirkel, maar dat weerhoudt het lokale energiebedrijf er niet van om er een zonnecentrale te bouwen.

De stad Oulu is bezig een reputatie op te bouwen als een broedplaats van hernieuwbare energie, en daar hoort een zonnecentrale bij. De lokale Oulun Energia Groep gaat daarom 1600 zonnepanelen installeren op het dak van de drukkerij van de lokale krant, meldt de de Finse omroep YLE. Die moeten 420 kilowatt stroom leveren. Daarmee is het meteen de grootste zonnecentrale in Finland.

“Op een mooie zomerdag verwachten we 90 procent van de stroom die nodig is voor de drukkerij via zonne-energie op te wekken”, aldus Esko Jokelainen, de financiële man van het lokale dagblad. “Per jaar kunnen we ongeveer tien procent van het stroomgebruik van de drukkerij verkrijgen uit de zonnepanelen.”

9000 zonnepanelen

1600 zonnepanelen op dak van drukkerij

Qua vermogen stelt de centrale niet zo veel voor, maar de locatie is een uitdaging. In december heeft Oulu krap vier uur daglicht, tegen gemiddeld 21 uur en 21 minuten in juni. Toch is Oulun Energia Groep ervan overtuigd dat zonne-energie een toekomst heeft in Finland.

“Vooral het gebruik in de zomer om gebouwen af te koelen is bijzonder rendabel”, zegt Oulun Energia-directielid Seppo Tuomi. Volgens hem zijn de kosten van zonnestroom ook in Finland wel degelijk lager dan van netstroom, mits de panelen op een gunstige locatie zijn geplaatst. Volgens proefopstellingen van zijn bedrijf was de opbrengst van zonnepanelen vergelijkbaar met opbrengsten in Noord-Duitsland.

Oulu is met 200.000 inwoners één van de noordelijkste grote steden in de wereld. De stad wil als “levend laboratorium” fungeren voor nieuwe technologie. Oulu staat in Europa op plaats vijf qua uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling per hoofd van de bevolking.