Back to blog

Verduurzaam het produceren van verpakkingen met de ActGreen coating van Actega.

18 oktober 2020 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Om voedsel veilige verpakkingen te produceren worden tot op heden kartonnen verpakkingen voorzien van een Polyetheenlaag (PE) laagje. Dit is een voedsel veilig materiaal en wordt ook veel toegepast voor drinkwater opslag. Het grote nadeel van PE is dat het een kunststof materiaal is wat de CO2 uitstoot vergroot en slecht recyclebaar is.  Producent Actega heeft er iets op gevonden om dit probleem op te lossen, namelijk een coating op basis van hernieuwbare bronnen in de vorm van plantaardige harsen.

ACTGreen Sustainable Coatings is een familie van overdrukvernissen voor gebruik op vouwdozen, publicaties en ander drukwerk. De nieuwe familie omvat zowel producten op basis van gerecyclede grondstoffen van fossiele oorsprong en bio-gebaseerde materialen. Dit is een serie producten van barrièreoplossingen voor met name de voedselverpakkingsindustrie. Deze oplossingen maken milieubelastende PE-lagen overbodig. Bovendien zorgen ze voor een vereenvoudigd productieproces en dragen ze bij aan een duurzame recycling van het eindproduct.

Actgreenjpg

BIO-BASED COATINGS

Coatings op waterbasis vormen de toonaangevende techniek in de grafische industrie. Dit vanwege hun vele voordelen. Ze zijn oplosmiddelvrij, milieu- vriendelijk en bovendien geur- en smaakloos. Coatings op waterbasis hebben vaak een minpunt. Ze zijn gebaseerd op aardoliederivaten. Het nadeel: olie is een beperkte hulpbron, hier ingezet op verbruiksgoederen met meestal een beperkte levensduur: drukwerk. Om op water gebaseerde overdrukvernissen duurzamer te maken, kunnen grondstoffen van fossiele oorsprong worden vervangen door alternatieve materialen. Mogelijkheden zijn gerecyclede fossiele grondstoffen of bio-gebaseerde producten. Dit zijn onder meer hernieuwbare grondstoffen of grondstoffen waarvan de oorsprong in biomassa ligt.

GOED OM TE WETEN

Afhankelijk van functionaliteit en gewenste eigenschappen scoren biogebaseerde coatings van ACTEGA een duurzaamheid van meer dan 60 procent. Dit percentage verwijst naar het gehalte aan vaste stoffen van de coating. Momenteel zijn er drie glanslakken op waterbasis, van Standard tot Premium en een dofmatte coating op waterbasis. Afhankelijk van het product zorgen deze coatings voor een snelle droging, een zeer hoge natte blokweerstand en een goede schuurweer- stand. Er is ook een hot-foil stempelbare versie beschikbaar, evenals producten voor lak. Het ‘percentage duurzaamheid’ varieert afhankelijk van functionaliteit en gewenste eigenschappen.

 

Voor meer informatie  surf naar de website van Actega

Dit product wordt in Nederland geleverd door de firma Wifac Bv