Back to blog

Moonen verpakking innovaties gebruikt afval van suikerriet productie als grondstof

15 januari 2015 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Tijdens mijn speurtocht naar grafische bedrijven die duurzaam bezig zijn kwam ik Moonen verpakking innovaties tegen via Ecochain. Ecochain helpt bedrijven om een duurzaam bedrijfsplan vorm te geven. Ik bezoek Ecochain volgende week om kennis te maken en zal een verslag uitbrengen op Durablog. http://www.ecochain.com voor meer informatie.

Soms kom je van die woorden tegen waarvan je nog nooit hebt gehoord, maar die je ook niet zo snel meer zal vergeten. Een zo’n woord is bagasse. Als we kijken naar de oorsprong van het woord dan komen we in het Frans en in het Spaans terecht: Bagasse is afkomstig van het Franse woord bagage, via het Spaanse bagazo en betekent oorspronkelijk “afval”.
Er is een bekende afvalverwerker in Nederland die ‘Afval bestaat niet’ als slogan heeft en dit is zeker zo als het gaat om bagasse.

Bagasse is afkomstig uit de suikerriet industrie en is de naam van wat er overblijft nadat het sap uit de stengels van de suikerrietplant is geperst. Het sap vindt uiteindelijk zijn weg naar alle chocolade en snoep van deze wereld, maar de uitgeperste stengelvezels werden tot voor kort weggegooid.

Afval wordt omgezet in grondstof

Afval wordt omgezet in grondstof

Bagasse vertegenwoordigt circa 30% van de totale massa suikerriet die verwerkt wordt; op jaarbasis zijn dit tientallen miljoenen tonnen wereldwijd. Bagasse heeft een hoog gehalte (ca. 50%) aan cellulose (meer dan hout). Deze biomassa wordt vooral gebruikt als hernieuwbare brandstof in stoomketels voor energieopwekking; als veevoeder; of als grondstof voor pulp, papier en vezelplaten uit gemalen bagasse die gebonden zijn met synthetisch hars.

Innovatie hoeft dus niet altijd te betekenen dat iets totaal nieuws wordt uitgevonden, maar soms betekent innovatie dat bestaande processen of gewoontes opnieuw onder de loep worden genomen. Soms biedt een evaluatie, afgezet tegen moderne uitvindingen, verrassende mogelijkheden, zoals met afval, oftewel bagasse!

Recycling workflow

Recycling workflow

Met bagasse is heel veel mogelijk, hebben we gemerkt. Wist u dat ons Stack It concept geheel is gebouwd rondom die innovatie met bagasse? Enkele klanten zijn al naar volle tevredenheid overgestapt op deze duurzame manier van koffie drinken.

Door zoiets ogenschijnlijk onbenulligs als afgedankte suikerrietplanten naar waarde te schatten, kan een hele productieketen worden veranderd. Van de bron tot de afvalberg. Want de bron = de afvalberg en vice versa.

Weer een bewijs van de theorie dat afval niet bestaat, als we maar goed kijken! En het mooie van bagasse? Je kunt er meer mee! Zoals printen, een hamburger eten, een biertje drinken en nog veel en veel meer!

Wat zou jij graag gemaakt zien worden van bagasse? Deel je idee met ons!

Voor contact met Moonen verpakkingen klik hieronder:

http://www.mooneninnovations.com/#!Bagasse-dé-duurzame-grondstof/cvet/B267FD22-70B9-4F31-ACED-3CD2C6A27E8F