Back to blog

Moonen introduceert PaperWise: Kwalitatief en duurzaam papier en karton van landbouwafval

6 januari 2016 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Omdat de grondstoffen eindig zijn is het belangrijk een circulaire economie te stimuleren. Frans Timmermans heeft aangekondigd dat Europa dit wil gaan stimuleren. Een bedrijf als Moonen packaging loopt hierop al vooruit. Ik vindt dit een mooi voorbeeld van het nemen van verantwoordelijkheid door het bedrijfsleven. Hier valt nog een wereld te winnen.

Afval is de nieuwe grondstof!

 PaperWise, Wise With Waste.

Moonen Packaging presenteert wederom een innovatie: PaperWise. Papier en karton dat gemaakt is van hoge kwaliteit en van landbouwafval met uitzonderlijke duurzame eigenschappen.

Al vanaf dag één heeft de verpakkingsspecialist Moonen vertrouwen gehad in de producten van PaperWise. Samen met andere duurzame koplopers uit Europa heeft Moonen met dat vertrouwen en haar klandizie de basis gelegd voor de brede lijn producten die Paperwise nu kan aanbieden. Ook de subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en MVO Nederland in de vorm van een IMVO-voucher heeft de innovatieve papiersoort van landbouwafval een flinke duw in de rug gegeven.

paperwise papier

paperwise papier

Wetenschappelijk onderzoek
“Je ziet dat het papier en karton steeds hoogwaardiger wordt”, vertelt commercieel manager Roel Schreurs. “Het is doorontwikkeld voor andere interessante toepassingen in de markt. De eigenschappen van dit papier overtreffen ieders verwachting. Niet alleen op gebied van kwaliteit, ook de impact van papier op het milieu is aanmerkelijk lager. Dit blijkt uit onafhankelijk milieuonderzoek van IVAM Universiteit van Amsterdam. Zij hebben papier van 100% houtvezels, gerecycled papier en papier op basis van agrarisch restmateriaal (PaperWise) naast elkaar gelegd. Het onderzoek toont aan dat PaperWise qua milieu impact 47% beter scoort dan papier van houtvezel FSC gecertificeerd en ook 29% beter dan gerecycled papier. Dat is een flinke winst voor het milieu, als iedere klant nu over zou stappen op papier van landbouwafval. Wij gaan er in ieder geval onze uiterste best voor doen.”

Lees meer over Paperwise.

Gepubliceerd op 7 mei 2015
Paperwise maakt papier en karton van landbouwafval. Peter van Rosmalen kwam op het idee tijdens een van zijn buitenlandse reizen.
Categorie

 

PaperWise
1 December 2015
Bron: Paperwise

We leven in een tijd waar grondstoffen steeds belangrijker worden en waar we grondstoffen niet moeten gebruiken als het niet nodig is. Net als u willen steeds meer mensen en bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen. Geïnspireerd door de natuur waar afval niet bestaat levert PaperWise een nieuwe generatie papier en karton gemaakt van landbouwafval, de stengels en bladeren die overblijven na de oogst. PaperWise geeft agrarisch restmateriaal een 2e leven. Wise With Waste in een biobased, circulaire, economie.

Steeds meer bedrijven willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en PaperWise draagt bij aan deze ambitie. Met PaperWise hoeven bedrijven minder CO₂ te compenseren vanwege de lagere milieu-impact, hierdoor kunnen ook de kosten voor CO₂ compensatie verlaagd worden. De impact op de klimaatverandering, berekend volgens de ReCiPe midpoint 1.07 methode in termen van CO₂-equivalenten bedraagt per 1000kg PaperWise:

 

Ten opzichte van FSC papier van houtvezels:    – 231 kg (- 20%)  CO₂-equivalenten
Ten opzichte van recycled papier:                      – 756 kg (- 45%)  CO₂-equivalenten

Hoe PaperWise ketenverantwoordelijkheid neemt
Papier en karton van PaperWise worden geproduceerd in fabrieken in India en Colombia die van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van deze lokale communities. Er wordt geïnvesteerd in scholing en gezondheidszorg en het fabricage proces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie. We nemen onze keten-verantwoordelijkheid zeer serieus en zien erop toe dat de productie volgens internationale MVO richtlijnen gaat en liefst nog beter.  Duurzaamheid zit in onze naam besloten. PaperWise: Wise With Waste.

Hoe PaperWise haar bijdrage levert aan het milieu
De PaperWise fabriek voor grafisch papier gebruikt alleen rivierwater. Grondwater voor de productie van papier zou nadelig zijn voor de boeren omdat het grondwaterpeil niveau kan dalen. De eigen waterzuiveringsinstallatie zuivert het water voor het productieproces, maar omdat de kwaliteit zo goed is maakt de fabriek ook het drinkwater voor de omliggende dorpen voor meer dan 1,4 miljoen mensen. Uniek zijn de grote waterlagunes, drie grote meren (0,6 bij 1,5 km) op het fabrieksterrein die tijdens het regenseizoen vanuit de rivier volgepompt worden, hierdoor hoeft de fabriek tijdens droogte geen rivierwater te gebruiken. Reeds in 1993 is het eerste eigen windmolenpark aangelegd, inmiddels uitgegroeid tot een capaciteit van 35,5 megawatt (10.000 huishoudens). De eigen energiecentrale, een warmtekrachtkoppeling (WKK) voor de productie van stroom en stoom, levert 103 megawatt (31.000 huishoudens) aan energie. Het zero waste beleid zorgt ervoor dat er geen afvalstoffen het terrein verlaten. Enkele jaren geleden is op het fabrieksterrein een cementfabriek gebouwd om reststoffen van de papierproductie als grondstof in het cement te verwerken.

 

Wat PaperWise uniek maakt
Om 7 miljard mensen te voeden worden er wereldwijd landbouwgewassen verbouwd zoals rijst, graan, maïs en suikerriet. De stengels en bladeren die overblijven na de oogst, als het voedsel uit de plant is gehaald, noemen we landbouwafval. Gewassen bestaan gemiddeld voor 80% uit landbouwafval en maar voor 20% uit voeding. Landbouwafval wordt hoofdzakelijk verbrand en in het meest positieve geval als alternatieve energiebron gebruikt. Dat is jammer, want met PaperWise geven we afval een 2e leven. Het hoogwaardige papier en vouwkarton is net als andere A-kwaliteiten tot wel 7x recyclebaar. Wise With Waste in een biobased, circulaire, economie.  Samen met het milieuvriendelijke productieproces levert PaperWise een milieubesparing van 47% ten opzichte van FSC papier op basis van houtvezels en 29% ten opzichte van recycled papier. (bron: LCA quickscan PaperWise uitgevoerd door IVAM Universiteit van Amsterdam). Het landbouwafval komt jaarlijks beschikbaar en voorkomt miljoenen hectaren ontbossing door het in te zetten als grondstof voor papier en karton. Met slechts 1,8% van het jaarlijks wereldwijd beschikbare landbouwafval kunnen we alle papier en karton dat in  Europa per jaar gebruikt wordt, produceren. PaperWise is uniek omdat dit het eerste merk op de Europese markt is dat milieuvriendelijk papier en karton van een hoge kwaliteit, gemaakt van landbouwafval, met een zeer lage milieu-impact op de Europese markt introduceert. PaperWise, Wise With Waste.