Back to blog

Minder afval en energieverbruik dankzij een duurzame drukplaat van Agfa

21 januari 2015 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

De grafische industrie werkt actief aan het verduurzamen van de productieprocessen. Er is nu door Agfa een drukplaat ontwikkeld die ontwikkeld wordt op de drukpers. Voorheen moest de drukplaat na het belichten nog door een ontwikkelmachine. Dit geeft een besparing op gebied van afval en energie. Dit kan bijdragen aan een beter imago van de grafische industrie.

 

Agfa Graphics heeft bekendgemaakt dat zijn nieuwe chemievrije ‘direct-on-press’ Azura TE-plaat nu wereldwijd verkrijgbaar is.

Een ‘direct-on-press’ workflow zorgt voor een hogere productiviteit en een drastische vermindering van de hoeveelheid afval. En aangezien de Azura TE-platen op de drukpers worden uitgewassen, heeft het systeem geen ontwikkelaar, chemie of water nodig. Het resultaat: een lager energieverbruik en minder onderhoud, en dus een milieuvriendelijke werking en lagere kosten.

De nieuwe duurzame drukplaat van Agfa

De nieuwe duurzame drukplaat van Agfa

De Azura TE geeft dezelfde drukkwaliteit en ook aan de pers verandert er niets. Een op de pers gemonteerde Azura TE gedraagt zich immers net als een traditioneel ontwikkelde of chemievrije plaat. Zo worden de variabelen in de perszaal tot een minimum beperkt. Omdat de platen snel uitwassen en de inkt zich onmiddellijk vasthecht, zijn de vellen al na enkele exemplaren gebruiksklaar.

“Een ‘direct-on-press’ plaat is in feite al klaar voor gebruik na de belichting op de plaatbelichter,” aldus Guy Desmet, hoofd van Prepress Marketing bij Agfa Graphics. “Bovendien garandeert de Azura TE een uitstekend beeldcontrast dankzij onze gepatenteerde Thermochromic Dye-technologie. Die vergemakkelijkt de visuele controle en maakt puntmetingen of plaatdetectie met Agfa Graphics standaardapparatuur mogelijk. Ook heeft de Azura TE een uitstekende daglichtstabiliteit; dat is dan weer handig wanneer de platen niet onmiddellijk op de pers kunnen worden gemonteerd.” Typisch aan de chemievrije en ‘direct-on-press’ Azura-platen van Agfa Graphics is hun uitstekende lithografisch gedrag op de pers. Dankzij de Sublima-screening kunnen ze tot 240 lijnen per inch aan.

2010120174144_Azura_TS_plate boxes_1035076_header

En aangezien komaf wordt gemaakt met de vele variabelen die inherent zijn aan conventioneel verwerkte platen, vallen ze ook op door hun drukstabiliteit.

“Een wereldwijde proefperiode van één jaar heeft uitgewezen dat de Azura TE compatibel is met alle plaatbelichters, zowel die van Agfa als die van andere merken, met een ruime waaier vochtwaters, inkten en persarchitecturen. Klanten houden van het gebruiksgemak en de hogere systeemproductiviteit van de Azura TE en van de kwaliteit op de pers,” voegde Guy Desmet eraan toe.

De Azura TE is gebaseerd op dezelfde ThermoFuseTM-technologie als zijn voorgangers, d.w.z. een op water gebaseerde coating van één laag, bestaande uit inktvoerende latexparels die klein genoeg zijn om haarscherpe reproducties te kunnen maken.

Bron: Agfa