Back to blog

Jumbo voorkomt voedselverspilling door toepassing van Tenderpack van Naber Plastics

26 november 2014 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Ik was vandaag op het Packaging Innovation evenement in Zaandam. Ik was benieuwd of de verpakkingsindustrie werk maakt van duurzame productie methodes en verpakkingsconcepten. Ik ben aangenaam verrast van alle initiatieven die ik daar aantrof. En vooral ook met de visie en geestdrift waarmee de bedrijven zich inzetten voor vermindering van CO2 uitstoot en terugdringen van voedsel en verpakking verspilling. Een bedrijf sprong er wat mij betreft uit en dat de firma Naber Plastics uit Waalwijk. Zij brengen samen met Sealpac een fantastisch product op de markt genaamd Tenderpac. Natuurlijk is het beter als we met zijn allen minder vlees gaan eten , maar deze verpakkings- innovatie zorgt er in ieder geval voor dat er minder vlees wordt weggegooid.

Dus dat is toch weer een stap in de richting naar meer duurzaamheid en in die zin juich ik het toe. Daarnaast maakt Naber ook serieus werk van duurzame opwekking van energie. Meer hierover aan het eind van dit artikel.

 

 

Vlees langer houdbaar met Tenderpac

Vlees langer houdbaar met Tenderpac

 

Wat is Tenderpac:

Tenderpac is een verpakkingsinnovatie ontwikkeld voor verlengde houdbaarheid, verbeterde presentatie en verhoogde kwaliteit van het vlees. Dit zorgt ervoor dat vlees langer in de verkoopketen kan blijven en minder vaak hoeft te worden weggegooid. Door het meeverpakken van het TenderPac vacuümreservoir worden vocht en resterende gassen, welke door het product in de vacuüm- of skinverpakking worden afgegeven, door middel van een automatisch vacuüm bij het product vandaan in het reservoir geleid. Door het opvangen van dit vocht en resterende gassen neemt de houdbaarheid van het product aanzienlijk toe. De houdbaarheid bij rundvlees neemt minstens toe met 30 tot 40 dagen.

Door het gebruik van TenderPac zijn diverse producten veel langer houdbaar en is er derhalve veel minder derving van voedsel. Hierdoor levert TenderPac een relevante bijdrage aan het verkleinen van de berg voedsel die onnodig wordt weggegooid. TenderPac heeft zich reeds in de praktijk bewezen bij een bekende Duitse supermarktketen, waar geen derving meer plaats vond en derhalve geen retourzendingen naar de producent. Daarnaast weet de consument niet wat hem overkomt qua smaak en malsheid van met name rundvleesproducten. TenderPac is een welkome aanvulling op high end producten!

Jumbo

Jumbo verslaat Albert Heijn en sluit de deal met Tenderpac:

Jumbo verkoopt al producten van de Vegetarische slager en zoals hieronder beschreven staat insecten. Daar komt nu ook Tenderpac bij om voedselverspilling tegen te gaan.

Mijn complimenten voor Jumbo!

De supermarkten van Jumbo gaan eetbare insecten verkopen. De keten maakt binnenkort bekend hoe het assortiment er precies uitziet. De Jumbo-winkels in Groningen en Haren hebben morgen de primeur, volgend jaar volgen andere winkels.
Volgens Jumbo wordt het eten van insecten steeds actueler. “Met de nieuwe producten bieden wij klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.Het is niet alleen een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie, maar biedt ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld”, aldus het persbericht van de supermarkt.

 

Jumbo verkoopt insecten

Jumbo verkoopt insecten

Meelwormen

Vooral in de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten: zoals rupsen, sprinkhanen, meelwormen en wespen. Alleen in Europa en Noord-Amerika kent men deze eetgewoonte niet, want westerse consumenten zijn nog niet gewend aan het eten van insecten.

Oud-minister van Landbouw, Gerda Verburg, baarde in 2010 enig opzien door voor de camera een broodje insect te nuttigen en te zeggen dat het heerlijk smaakte. Ook stelde ze toen een miljoen euro beschikbaar aan de Wageningen Universiteit voor onderzoek naar het eten van insecten.

Ook de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN promoot het eten van insecten vanwege de voedselschaarste en de klimaatverandering.

 

Naber plastics brengt duurzaamheid in praktijk, “practice what you preache”

Eind 2010 is Naber Plastics verhuisd naar een  nieuwe productielocatie op het eco-bedrijventerrein haven VII in Waalwijk. In het nieuwe bedrijfspand zijn diverse innovatieve oplossingen geïmplementeerd die aansluiten bij de eco-filosofie van het bedrijventerrein. Bij de inrichting van de nieuwe productielocatie is bij iedere energie verbruikende activiteit de meest energiezuinige oplossing toegepast.

Zo bestaat het koelsysteem uit een combinatie van dry-coolers en chillers met een uitzonderlijke hoge C.O.P, coefficient of performance. Het leidingsysteem is over gedimensioneerd om drukverliezen te minimaliseren. Tevens wordt er gebruik gemaakt van communicerende vaten zodat in de retour leidingen een onderdruk wordt gecreëerd. Met de restwarmte worden in de winter het kantoor en het magazijn verwarmd.

De persluchtinstallatie is frequentie geregeld en van een zware ringleiding voorzien om drukverliezen te voorkomen. De granulaat silo’s hangen op gelijke hoogte als het buizentransportsysteem waardoor het transporteren van het granulaat minder energie kost.   Er is veel aandacht besteed aan de infrastructuur van het energienet. De energiemeting vindt plaats op 10 KV. Het transport van 10 KV vindt op eigen terrein plaats. Vlak bij de gebruikers zijn de trafo’s geplaatst om vervolgens in een spanningsrail 380 V te transporteren. De transportverliezen, warmte, worden hierdoor geminimaliseerd. De energie die wij inkopen is volledig gecertificeerde groene stroom. Al vele jaren is bij investeringen in nieuwe spuitgietmachines de energie vriendelijkheid  een belangrijke en bepalende factor.

Door al deze maatregelen verbruikt Naber Plastics 47% minder energie in vergelijking met de oude situatie. Hiermee wordt aangetoond dat duurzaam ondernemen uiteindelijk leidt tot een lagere kostprijs van het product.

 

energie besparing bij Naber plastics.

energie besparing bij Naber plastics.