Back to blog

Het eerste boek gedrukt op papier met tomatenplantvezels is een feit!

30 december 2014 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

De grafische industrie maakt werk van duurzaam produceren van verpakkingen. Hier een mooi voorbeeld van het omzetten van afvalstoffen naar grondstoffen. Dit is goed voor de werkgelegenheid en helpt uitputting van de aarde te voorkomen.

 

“Connecting Industries” heeft de primeur, het is het eerste boek ter wereld dat is gedrukt op papier waarbij restvezels van de tomatenplant zijn gebruikt, naast cellulose. Hiermee ontstaat een nieuwe keten voor het hergebruik van reststromen, in dit geval van de glastuinbouw.

Deze bijzondere innovatie is een puur Nederlands product: Schut Papier uit Heelsum produceerde dit unieke papier en onderstreept daarmee het imago van de sector als innovatief en hightech.

Tomatenvezels van afval naar grondstof

Tomatenvezels van afval naar grondstof

1e Boek met Tomatenvezels overhandigd aan commissaris van Koning Zuid Holland
09-12-2014
Boek overhandigd aan Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, en Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland. Zij hadden vandaag dé primeur.Zij ontvingen de eerste exemplaren van een boek gedrukt op papier met tomatenplantvezels. Wereldwijd zijn er nog niet eerder boeken met dit restmateriaal geproduceerd.
“De provincie Zuid-Holland heeft een uitstekende uitgangspositie voor de omschakeling naar een biobased economie”, aldus Jaap Smit bij de overhandiging. ”Dat komt door de combinatie van een sterke positie in logistiek en chemie, een tuinbouwcluster van wereldklasse en een kwalitatief hoogstaande kennisinfrastructuur. Dit boek illustreert de mogelijkheden van een op biomassa gebaseerde circulaire economie in Zuid-Holland.“
Het is een bijzonder boek: Connecting Industries. Een 216 pagina’s tellend koffietafelboek over duurzaamheid en innovatie in de Noordzeedelta. En de innovatie zit ook in het boek zelf. Dit is het eerste boek ter wereld dat is gedrukt op papier waarbij restvezels  van de tomatenplant zijn gebruikt, naast cellulose . Hiermee ontstaat een nieuwe keten voor het hergebruik van reststromen, in dit geval van de glastuinbouw die dat goed kan gebruiken. En zo staan er nog meer interessante boeiende verhalen over innovaties en duurzaamheid in Connecting Industries.

Er zijn vele tientallen boeiende gesprekken met wetenschappers, bedrijven en overheden aan vooraf gegaan, waaruit een keuze is gemaakt voor Connecting Industries. De verhalen zijn gegroepeerd rond de thema’s Innovatie, Energie & Chemie, Natuur & Materialen, Mobiliteit & Logistiek en Mensen & De Stad.
Connecting Industries is geschreven door drs. Inez Postema, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam. De innovatie voor het papier met de tomatenplantvezels is gerealiseerd door papierproducent Schut Papier uit Heelsum.  Aan Schut Papier vertrouwde Inez Postema haar enthousiasme toe over het papier  “Het boek ziet er echt fantastisch uit, de vezels zijn nog zichtbaar en het papier heeft een speciale touch, de kleuren doen het prima op het papier”.