Back to blog

Grafisch Handelshuis Wifac presenteert waterbesparende drukwerkvoorbereiding van Agfa

27 januari 2016 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Traditioneel wordt er bij het grafische productieproces veel water gebruikt. Het is een goede zaak dat een fabrikant als Agfa haar verantwoording pakt om het waterverbruik zoveel als mogelijk terug te dringen. Daarnaast zijn er ook steeds meer drukkerijen en de handelshuizen als bijvoorbeeld Wifac die hier ook een bijdrage aan proberen te leveren. Ik juich het toe dat het bedrijfsleven hierin investeert en roep vooral de drukwerk-inkopers op om hier op te letten bij het inkopen van drukwerk. Nu wordt er nog te vaak enkel op de prijs gelet.

 

Wil je meer over de waterbesparende technieken te weten komen? Bezoek dan de Graficus vakdag!

Wifac heeft, net als vorig jaar, een stand op de beursvloer. Dit keer samen met onze partner Agfa Graphics. Het accent ligt op waterbesparing in de Prepress. Waterverbruik en waterschaarste is wereldwijd al langer een actueel thema. Met alle regenval van de afgelopen tijd denken we dat het in Nederland wel zal meevallen met de waterschaarste. Maar niets is minder waar. Ons drinkwater, dat veelal ook in het grafische productieproces gebruikt wordt, wordt aan de grond onttrokken waardoor de grondwaterstand daalt. Nederland wordt dus steeds droger, met alle gevolgen van dien voor natuur en milieu.

Agfa heeft technieken ontwikkeld waardoor er minder water verbruikt wordt.

Agfa heeft technieken ontwikkeld waardoor er minder water verbruikt wordt tijdens het grafische proces.

Door kritisch te zijn op uw waterverbruik en in uw (prepress) productieproces het gebruik van water uit te bannen helpt u mee aan de bescherming van onze natuur. Wifac en Agfa bieden een range aan offsetplaten, die niet alleen chemie-vrij maar ook zonder water geproduceerd worden. Naast deze voordelen zorgt dit proces ook voor minder onderhoud aan uw apparatuur en derhalve een beter rendement. We nodigen u graag uit op onze stand om te bespreken wat de voordelen voor u zijn!

Mis dit grootse grafische evenement, waar alle DGA’s uit grafisch Nederland acte de présence geven, niet en schrijf u nu alvast in!

Graag tot ziens op 3 februari a.s!

Datum: woensdag 3 februari 2016
Locatie: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, Nieuwegein
Tijd: 10.30 tot 20.00 uur

 

Meer over duurzaamheid bij Agfa: lees de duurzaamheids rapporten.

Wastewate treatment installation at Agfa. No less than 40% of the water used in production is made re-usable and pumped back into the production process.

Wastewate treatment installation at Agfa. No less than 40% of the water used in production is made re-usable and pumped back into the production process.

 

Meer over de techniek achter de waterbesparende Offset drukplaten:

De negatief werkende, thermische :Azura TS plaat van Agfa bijvoorbeeld, is een van de simpelste, betrouwbaarste en meest voorspelbare CTP-platen die ooit zijn geproduceerd. En nog vriendelijk voor het milieu ook. De :Azura TS is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote oplagen in 4- en 8-up persformaten.

Eenvoudig proces
De plaat wordt met laserdiodes van 830nm in een thermisch CTP-systeem belicht. Daarna is het een kwestie van uitwassen en gommen met een ‘clean out unit’ en de plaat staat klaar voor de pers. Schommelingen als gevolg van verouderde baden of wisselende temperaturen zijn bij de :Azura TS niet mogelijk. Het resultaat is dan ook een voorspelbaar gedrag op de pers en constante drukkwaliteit.

Geen chemie
Aan de basis van de :Azura ligt de door Agfa ontwikkelde ThermoFuse-techniek. Onder invloed van de hitte van de laser smelten deeltjes op de plaat. Het gaat hier dus om een natuurkundig proces, waarbij geen enkele chemie te pas komt. Dat zorgt ook voor de grote betrouwbaarheid van de plaat. Onder normale drukomstandigheden haalt de plaat een oplage van 100.000 druks.

De :Azura TS is een echt chemievrije, thermische plaat. Probleemloos, voorspelbaar en vriendelijk voor het milieu. Het waterverbruik bijvoorbeeld is vergeleken met conventionele CTP-platen te verwaarlozen.

Snap shot :Azura TS

Geen procesvariabelen;
ThermoFuse garandeert gemak en voorspelbaarheid;
Robuuste, krasbestendige plaat;
Te verwerken in daglicht;
Geen gevaarlijke chemicaliën;
Vermindert afval;
Drukt direct vanaf de aluminium drager.