Back to blog

Drukkerij Holland produceert duurzaam drukwerk, met behulp van het circulaire Veezel© papier

1 november 2020 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Op een mooie herfstdag heb ik een Corona-proof wandel-interview gedaan met Herrejan Veenema van Drukkerij Holland te Alphen aan den Rijn. Ik was op het spoor gezet door Johan
van Veen van het Platform Groene Hart werkt! Het PGHW heeft Drukkerij Holland begeleid om het project Veezel© papier tot stand te laten komen.

Een nieuwe duurzame aanpak                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Drukkerij Holland bestaat al sinds 1925 en wordt sinds 2018 geleid door Herrejan Veenema. In de aanloop naar de bedrijfsovername is hij goed gaan nadenken over de toekomstkansen van zijn bedrijf. Dit met de gedachte “als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je het resultaat wat je altijd al had – of minder”. Hij besloot daarom zijn duurzame passie te combineren met het bedrijfsbeleid van Drukkerij Holland en is stap voor stap de bedrijfsvoering gaan verduurzamen. De verlichting werd geheel vervangen door LED verlichting met aanwezigheidssensoren, die gevoed worden door groene stroom. Er wordt met BIO-inkt (inkt op plantaardige basis) gedrukt. Bij de plaatvervaardiging worden chemicaliën achterwege gelaten. Reststromen worden zorgvuldig gescheiden. Drukkerij Holland werkt ook samen met Lessgo; hierdoor wordt plaatselijk en regionaal emissieloos vervoerd. Toen bleef er nog een element over om te verduurzamen; het papier waarop het drukwerk wordt gemaakt.

Veezel
De geboorte van Veezel©

Naar aanleiding van een PGHW kenniscafé over het gebruik van natuurvezels raakten Drukkerij Holland en Decaprint met elkaar in gesprek en in 2019 werd het Veezel© papier gelanceerd. De filosofie achter Veezel© is om de lokale reststroom bermgras te gebruiken als grondstof voor duurzaam papier. De CO2 die door het gras wordt opgenomen blijft opgeslagen in de vezels en komen dus niet vrij, zoals in de verwerking van bermgras traditioneel gebeurd. Zo wordt drukwerk dus een opslag medium van CO2. Ook wordt CO2 bespaard door lokaal bermgras te gebruiken en tot papier te verwerken in een Nederlandse papierfabriek. Het bleken van het recyclede papier wordt achterwege gelaten, waardoor het papier geen hagelwitte maar een gerecyclede uitstraling heeft. Ook mede door de kleine zichtbare grasvezels.

Toepassingen van Veezel©

Het Veezel© papier wordt geproduceerd van 90 grams briefpapier tot 300 grams karton en wordt gebruikt voor de productie van nieuwsbrieven, flyers, folders, brochures, (notitie)boekjes, posters, enveloppen, visitekaartjes, boekenleggers, tekenboeken enz. Bedrijven, overheden en instellingen besteden steeds meer aandacht aan het thema duurzaamheid en willen dit graag in de uitingen gestalte geven. Het Veezel© papier kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, doordat de lezer een duidelijk herkenbaar recycled product in handen heeft. Dit gecombineerd met een echt goed onderbouwd verhaal van het hergebruiken van het lokale bermgras. Zo laat de gemeente Nieuwkoop het tweewekelijkse nieuwsblad inmiddels drukken op Veezel©, waarvan de vezels afkomstig zijn van bermgras wat gemaaid is bij de N11 en gerecyclede papierresten. Koffiefabrikant Douwe Egberts (JDE) liet haar thema magazine over haar duurzame beleid door Drukkerij Holland drukken op het Veezel© papier wat door de duurzame uitstraling de boodschap kracht bijzet.

De toekomst van Veezel©

Herrejan is met diverse overheden in gesprek om gebruik te maken van lokale natuurlijke reststromen (zoals bermgras) en dit om te zetten in producties met papier dat zij weer kunnen gebruiken om hun boodschap uit te dragen. Ook organisaties die zich bezighouden met bescherming van natuur en milieu, zoals bijvoorbeeld de organisatie die zich inzet voor het behoud van bijenstand (Bijenlandschap) kunnen hun boodschap duurzame kracht bijzetten door de uitingen op Veezel© papier te laten drukken. Ik vond het een inspirerend en enthousiast wandelgesprek en ben onder de indruk van de duurzame ondernemersvisie en het doorzettingsvermogen van Herrejan om dit ook in praktijk te brengen. Ik wens Drukkerij Holland en partners dan ook een succesvolle groene toekomst toe.

 

Klik hier meer informatie over Drukkerij Holland BV

Klik hier voor meer info over  Veezel©,