Terwijl de wereldleider in Parijs kibbelen wie er financieel moeten opdraaien voor de investeringen die nodig zijn voor een duurzamere wereld, zetten ondernemers concrete stappen op weg naar meer duurzaam ondernemen. Ik heb hier veel respect voor omdat het in de praktijk niet makkelijk is om dit financieel vol te houden. Inkopers van drukwerk nemen vaak nog niet de verantwoording voor duurzaam inkopen en kijken te vaak alleen nog naar de prijs onder aan de streep. Ik hoop dat als gevolg van een goed klimaat akkoord in Parijs er meer aansporing komt voor de inkopers van drukwerk om duurzaamheid boven inkoopprijs te laten prevaleren!
Eerder heb ik een bijeenkomst van duurzaamheids-organisatie Nudge bijgewoond en heb daar verslag van gedaan op Durablog. Klik hier om het verslag terug te kijken.
Drukkerij de Bij in Amsterdam heeft de 2015 Kodak Sonora Plate Green Leaf Award gewonnen voor Europa. ‘Het is voor het eerst dat deze prestigieuze prijs naar een Nederlandse drukkerij gaat’, weet Kodak director Benelux, Pim Nijenhof. Norbert van Schie, eigenaar van Drukkerij de Bij, toonde zich zeer verheugd met het winnen van deze Award. ‘Ik had het niet verwacht, dit is zo’n bijzondere erkenning voor ons bedrijf’, sprak hij. AtéCé, onze leverancier van Kodak Sonora procesloze platen, raadde ons aan om mee te dingen naar de prijs. Dat wij tot de laatste drie in Europa waren doorgedrongen vond ik al mooi en de Award winnen maakt het helemaal fantastisch’. De criteria om deze prijs te kunnen winnen zijn zeer streng. Het gaat niet alleen om het gebruik van Kodak Sonora procesloze platen, maar het gaat veel breder. Er wordt grondig gekeken naar de milieuprestatie van de klanten. Zo is men er zeker van dat de Award wordt uitgereikt aan een klant die aan alle criteria voldoet en die goede milieugeloofsbrieven kan voorleggen.
Drukkerij de Bij heeft een aantal andere initiatieven genomen om het verbruik van energie en water te verminderen. Het bedrijf maakt gebruik van energie-efficiënte apparatuur en duurzame energie en houdt toezicht op het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. De Bij recyclet op grote schaal papier en karton, verpakkingen, aluminium platen, batterijen en elektronische componenten. Daarnaast gebruikt Drukkerij de Bij tijdens het drukproces bio-inkten, alcoholvrije oplosmiddelen en FSC-gecertificeerd en gerecycled papier. Het bedrijf kan zich dan ook met trots onderscheiden van andere drukkerijen.
Pim Nijenhof (Kodak) vult aan: ‘Drukkerij de Bij loopt voorop in duurzaam drukken. Wij zijn als sponsor van deze Award heel trots dat Drukkerij de Bij als eerste drukkerij in de Benelux deze prestigieuze prijs wint. Natuurlijk hopen we van harte dat hiervan een stimulerende werking uitgaat en dat andere drukkerijen een voorbeeld nemen aan het duurzaamheidsbeleid van Drukkerij De Bij’.