Back to blog

Dat drukkerij DekoVerdivas GROEN bezig is uit zich in verschillende aspecten:

16 december 2014 in Duurzaam Grafisch produceren en verpakken

Nu ik er op let blijken steeds meer drukkerijen serieus werk te maken van duurzaam ondernemen. Dit doen ze door het grafische proces dusdanig in te richten dat er minder chemicaliën en energie gebruikt wordt tijdens het productie proces. Daarnaast wordt de energie ingekocht van groene bronnen en wordt CO2  uitstoot door sommige drukkerijen ook gecompenseerd door initiatieven als Trees for All of Greensand.

Drukkerij DekoVerdivas uit Tilburg is een mooi voorbeeld van een drukkerij die ook actief werk maakt van duurzaam grafisch ondernemen.

 

Mens en (werk)omgeving centraal
De mens en zijn (werk)omgeving staan bij DekoVerdivas centraal. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen [MVO] is dan ook een van de speerpunten binnen de bedrijfsvoering.

MVO in de praktijk bij DekoVerdivas
Verbeteringen, procesveranderingen en investeringen worden toegepast in een streven naar efficiënte en minder belastende productieprocessen. Daarnaast volgt DekoVerdivas de wetgeving op de voet en lopen, daar waar mogelijk, op vooruit.

Dat DekoVerdivas GROEN bezig is uit zich in verschillende aspecten:

ISO 14001 certificatie
TOP10 Green papier- en enveloppenlijn met 100% gerecycled soorten, ook in MC soorten
Chemieloze drukplaten
Gescheiden afvalstromen

 

Groen produceren bij DekoVerdvas

Groen produceren bij DekoVerdvas

 

Directie dekoverdivas

Directie dekoverdivas

 

Biologische inkt
In de drukkerij maakt DekoVerdivas zoveel mogelijk gebruik van klimaatneutrale grondstoffen. Producten worden gedrukt met bio-inkten. Deze zijn op plantaardige oliën gebaseerd. Het mengen van inkt gebeurt uiterst zorgvuldig en gedoseerd. Dit beperkt het inktafval tot een minimum.

Milieubewust met chemieloze CTP
Om offsetdruk te realiseren zijn platen nodig waarop zowel de tekst als het beeld staan. Om deze platen te produceren gebruikt DekoVerdivas de chemieloze Computer to Plate (CTP). Deze draagt bij aan de zorg voor het milieu.

Schoon en energiebesparend
Op verschillende wijze draagt de CTP van DekoVerdivas bij aan het milieu:

De CTP werkt zonder chemicaliën;
Het systeem gaat zuinig om met energie;
De was en gom unit van het systeem maken geen gebruik van een continue watertoevoer . Dit bespaart 12 liter water per plaat;
De CTP produceert bijna geen afval. Het enig afval is de gom en de waslaag die de plaat beschermd tegen roestvorming.
Tot slot resulteert een stabiel ontwikkelproces, met hoogwaardige kwaliteit, in een zeer betrouwbare plaat.

Groene stroom
Op het gebied van stroom wil DekoVerdivas ook goed met haar omgeving omgaan. Daarom maakt zij in het totale proces uitsluitend gebruik van gegarandeerd 100% groene stroom. Deze groene stroom wordt ingekocht via de Stichting Energie Inkoop Grafische industrie (SEI).
Sponsoring

Vanuit de overtuiging betrokken te willen zijn bij mens en samenleving, steunt DekoVerdivas een aantal maatschappelijke organisaties, goede doelen en verenigingen:

Inloophuis Midden Brabant
Sociaal eethuis De Pollepel
Stichting Contour
Verbeeten Fonds
Warandeloop
Wereldwinkel