Back to blog

Witteveen+Bos test spotgoedkope Flowbatterij stroomopslag in eigen huis

23 oktober 2015 in Duurzame technologieën

De Arnhemse start-up Elestor Electricity Storage heeft een accutechnologie ontwikkeld die werkt op waterstofbromide. Witteveen+Bos draait met ECN een pilot met de veelbelovende flowbatterij.

Ingenieursbureau Witteveen+Bos installeert een prototype van de accu van Elestor in zijn eigen hoofdkantoor in Deventer. In de test, die een jaar zal duren, werken Elestor en Witteveen samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

witteveen

“Bijzonder aan deze batterij is dat volgens Elestor de kosten zeer laag zijn: € 0,05 per kilowattuurcyclus”, zegt Nico Dekker, projectleider vanuit Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Grootschalige opslag is pas aantrekkelijk vanaf 7 cent of minder. Daarnaast zijn in dit concept vermogen en energie gescheiden, waardoor de inzetbaarheid in de praktijk breder is dan bij batterijen.”

Kantoor als showcase
Technisch adviesbureau Witteveen+Bos renoveert zijn kantoor en zet daarbij het eigen gebouw in als showcase voor duurzame innovaties. Bij de renovatie integreert Witteveen de flowaccu van Elestor met zijn gebouwinstallatietechniek en met de laadpalen voor elektrische auto’s.

Gedurende de test onderzoeken de partners ook of de accu op industriële schaal financiële voordelen biedt. Dekker: “Deze ontwikkeling kan een stap vooruit betekenen voor de energieopslagbehoefte van zowel gebouweigenaar als netbeheerder.”

Concurrentie
Internationaal heeft Elestor concurrentie van het  Australische Redflow, dat accu’s maakt op basis van zinkbromide. Redflow claimt met de opslag van lokaal opgewekte hernieuwbare energie goedkoper te zijn dan het stroomnet.

Het Liechtensteinse bedrijf NanoFlowcell bouwt auto’s met flowaccu’s en richt zich met een nieuwe fabriek nu ook op thuisopslag. Het Amerikaanse Imergy maakt accu’s die werken met het metaal vanadium. Samen met SunEdison installeert Imergy 5.000 van deze systemen in ruraal India.

 

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/9997/witteveenbos-test-spotgoedkope-stroomopslag-in-eigen-huis?utm_content=bufferd350f&utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=buffer

 

 

Gepubliceerd op 19 okt. 2015
Haike van de Vegte houdt zich als Senior Consultant New Energy Technologies bij DNV GL bezig met energietransitie en dus met INNOVATIE IN ENERGIE. We hebben hem gevraagd voor deze editie van 7 X 7 om een top-7 te presenteren van projecten (uit eigen keuken) die nodig zijn om de slag richting de energietransitie te maken.