Back to blog

WaterstofNet tankstation uitgebreid met PEM elektrolyse, extra opslagcapaciteit en brandstofcel

10 november 2015 in Duurzame technologieën

Ik volg al jaren de ontwikkelingen op gebied van waterstofgas technologie. Nu grote internationale spelers als Toyota, Apple en Ballard uit Canada een duidelijke visie neerzetten op gebied van Waterstofgas en Brandstofcel technologie begint het aantal praktische toepassingen te groeien. Zelfs Shell bouwt nu in een aantal Europese landen Waterstofgas tankstations. Het begint erop te lijken dat de visie van Jeremy Rifkin, transitie naar een waterstofgas economie, vaste vorm begint aan te nemen. Ik ga maandag hierover in debat met de klankbordgroep  duurzame energie van de PVDA aangevoerd door jan Vos in debat.

 

http://www.waterstofnet.eu/waterstof/waterstof-in-europa.html

Het project, Don Quichote, waarbij het bestaande waterstoftankstation van WaterstofNet bij Colruyt Group in Halle wordt ingebed in een Smart-Grid omgeving, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt.

Het tankstation is door Hydrogenics uitgebreid met een PEM elektyrolyse (30 Nm3/h), extra opslagcapaciteit (40 kg) en een brandstofcel (120 kW).

 

Nu de uitbreiding effectief is gerealiseerd, kan het systeem de komende twee jaar uitgebreid worden getest, met als doel:

– benchmark van alkalische elektrolyse en PEM-elektrolyse, beide met een capaciteit van 30 Nm³/h
– benchmark van membraancompressor en elektrochemische compressor, beide met een einddruk van 450 bar
– demonstratie van gebruik van waterstof in logistieke toepassingen (o.a. heftrucks) en/of in een brandstofcel
(100 kW)

Het project wordt financieel gesteund door FCH-JU.

Meer info: http://www.don-quichote.eu/news