Back to blog

Tata Steel: 22 megawatt van Nederlands grootste zonnedak

19 november 2015 in Duurzame technologieën

Een goede zaak dat grote bedrijven investeren in vergroening. Ikea is ook een voorbeeld hiervan. Maar ook Lidl investeert hier veel in.

 

Ik kwam dit bericht tegen in duurzaam bedrijfsleven:

18-11-2015 09:32 | Door: Thijs ten Brinck

Staalfabrikant Tata Steel installeert op zijn daken in IJmuiden 80.000 zonnepanelen. Daarmee is het de grootste dakinstallatie voor zonne-energie in het land.

Volgens Tata is het wereldwijd zelfs een van de grootste zonnepaneleninstallaties in zijn soort. De zonnecentrale zal jaarlijks evenveel duurzame elektriciteit produceren als 7.000 huishoudens per jaar gebruiken. Tata gebruikt de zonnestroom echter in zijn eigen processen.
“Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik”, zegt Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31 procent te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.“

Pure Energie van Tata
Pure Energie, door de energievergelijkers van de Consumentenbond en milieuorganisaties recent verkozen tot een van de drie duurzaamste energieleveranciers van Nederland, legt voor Tata Steel in de komende twee jaar in totaal 25 hectare aan dakoppervlak vol met zonnepanelen.

De zonnepanelen komen uit de eigen stal van het Indiase Tataconcern. Voor Tata Power Solar, zusterbedrijf van Tata Steel, is het de grootste levering ooit.