Back to blog

Studenten Eindhoven winnen grote prijs voor zonneauto Stella

6 februari 2015 in Duurzame technologieën

In de Verenenigde Staten heeft een team van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een prestigieuze technologieprijs gewonnen. Ze kregen de prijs voor de door hen ontwikkelde gezinsauto op zonne-energie, bijgenaamd ‘Stella’.

De uitvinding werd op de award ceremonie Crunchies in San Francisco beloond met de ‘Best Technology Achievement’. De Crunchies, die dit jaar voor de achtste keer op rij zijn uitgereikt, worden ook wel de Oscars van de technologieawards genoemd. De prijs werd uitgereikt in Silicon Valley, het kloppend hart van de technologie-industrie in de VS, door een van de grootste technologiewebsites ter wereld.

World Solar Challenge
De 22 studenten van het Solar Team Eindhoven werkten een jaar aan de auto, die in juli 2013 voor het eerst werd gepresenteerd. Ze gingen uit van een elektrische auto, voorzagen die van zonnepanelen en maakten hem zo licht en aerodynamisch mogelijk.

In oktober 2013 won het Solar Team Eindhoven met de wagen al de cruiser-klasse bij de World Solar Challenge in Australië. De wagen scoorde toen het beste in het totaalklassement, dat wordt bepaald door tijdsduur, bijladen van het elektrische net, het aantal inzittenden en een jurybeoordeling.

© epa. De 'Stella' tijdens de World Solar Challenge in Australië in 2013, waar de gezinsauto al de cruiser-klasse won.

© epa. De ‘Stella’ tijdens de World Solar Challenge in Australië in 2013, waar de gezinsauto al de cruiser-klasse won.

 

 

© ANP.
De zonneauto Stella was vorig jaar maart even te zien op het Binnenhof in Den Haag.
Opnemen tegen Apple
Voor de prijsvraag in de VS moest de Stella gezinsauto het opnemen tegen onder meer een betalingssysteem van Apple en een herbruikbaar lanceringsysteem voor ruimtevaartuigen van ruimtebedrijf SpaceX.

Teammanager Lex Hoefsloot is erg blij met de prijs. “Je hoopt er altijd op, maar als ik heel eerlijk ben had ik het niet verwacht. We stonden in een rijtje tussen hele grote namen.” Hij ziet de prijs als een grote erkenning. “Het laat zien dat ze ook in de VS denken dat dit de toekomst is.”

Het is volgens de teammanager goed mogelijk dat de solarauto over een paar jaar in het straatbeeld is te zien. De Stella is de eerste gezinsauto die volledig op zonne-energie rijdt, en is zo zuinig dat een gemiddelde Nederlandse automobilist stroom zou kunnen overhouden.

© ANP. De Stella-zonneauto rijdt richting het Binnenhof in Den Haag, maart 2014.

© ANP. De Stella-zonneauto rijdt richting het Binnenhof in Den Haag, maart 2014.