Back to blog

Slooppuin Stadshart Lage Zijde gebruikt voor aanleg Maximabrug

21 december 2014 in Duurzame technologieën

Vlakbij waar wij wonen wordt een nieuwe brug gebouwd over de Rijn. Deze gaat de Maximabrug heten. Bij het bouwen van deze nieuwe brug wordt veel aandacht besteedt aan het aspect duurzaamheid. Hieronder is te lezen hoe een gedeelte van het slooppuin uit het centrum van Alphen aan Den wordt gebruikt als ondergrond naar de toegangsweg naar de nieuwe Maximabrug. Ook de brug zelf heeft een aantal duurzame aspecten waaronder een veld met zonnepanelen, die de elektriciteit  gaan opwekken, die de brug nodig heeft om te functioneren. Ik vind dat Alphen aan den Rijn zich hier van zijn duurzame kant laat zien en zal de bouw op de voet volgen. Ik woon tenslotte om de hoek!

 

 

 

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een gedeelte van het slooppuin uit het project Stadshart Lage Zijde wordt gebruikt bij de aanleg van de Maximabrug. De restanten van het Alphense bouwwerk worden gebruikt als voorbelasting’ voor de grond waar de toekomstige Maximabrug op komt te staan.

Het slooppuin wordt eerst aan de Lage Zijde door een puinbreker kleiner gemaakt tot het zogenaamde beton- en menggranulaat. Dit puin, dat gecontroleerd wordt op schadelijke stoffen, gaat naar de Maatschapslaan. Daar gebruikt Mobilis, de bouwer van de Maximabrug, het puin op de hoek van de Hoorn en de Leidsche Schouw als voorbelasting.

Deze slimme oplossing sluit goed aan bij de doelstelling van zowel bouwer Mobilis als Gemeente Alphen aan den Rijn om de Maximabrug zo duurzaam mogelijk te realiseren.

‘Als gemeente zoeken we daar waar mogelijk een duurzame oplossing. Het hergebruik van het puin van de Lage Zijde bij de aanleg van de Maximabrug van mijn collega wethouder Hoekstra, is hiervan een prachtig voorbeeld’, aldus Gerard van As, wethouder project Stadshart.

de nieuwe Maximabrug

de nieuwe Maximabrug

DUURZAAM
Alphen aan den Rijn krijgt er een moderne brug met veilige voet- en fietspaden bij. Uitgangspunt voor het ontwerp zijn duurzaamheid en leefbaarheid. Op de rustpunten op en onder de brug kunnen passanten genieten van het landschap en de Oude Rijn. Natuurlijke waterzuiveringssystemen creëren een gebied met zeer schoon water. Een modern led-verlichtingsplan verhoogt de sociale- en verkeersveiligheid. Bovendien verstoort de verlichting dieren niet.
ENERGIENEUTRAAL
De Maximabrug is een duurzame brug. Duurzaam door slim materiaalgebruik én duurzaam in energiegebruik. Zonnepanelen maken de Maximabrug energieneutraal. Het brugontwerp is van Syb van Breda & Co Architects. wUrck ontwierp de landschappelijke inpassing.

 

Gepubliceerd op 10 sep. 2014
Mobilis, onderdeel van TBI, bouwt in Alphen aan den Rijn een energieneutrale brug over de Oude Rijn en de toeleidende wegen. De Maximabrug is een duurzame brug. Duurzaam door slim materiaalgebruik én duurzaam in energiegebruik. Zonnepanelen in de lus van de toeleidende weg naar de brug dragen er onder meer toe bij dat de Maximabrug energieneutraal is.

 

Voor het actuele nieuws over de Maximabrug:

http://www.maximabrug.nl/nl/home